Cea de-a doua lună din proiectul Dodecalog Epistolar aduce în fața publicului o scrisoare semnată de elevul de liceu Nicolae Labiș și evocă o perioadă mai puţin cunoscută din viaţa şi activitatea sa. Epistola îi este adresată colegului și prietenului Georges-Marcel Tanasachi („Jorjică”). Scrisoarea datează din anul 1952 și reprezintă o mărturie vie a anilor de adolescență liceală, relevând ambițiile literare ale poetului conturate de pe băncile școlii.

La vârsta la care puteau conştientiza realitatea, fără a avea însă experienţa de a discerne valoarea principiilor, Labiș își convinge colegul prin argumente pertinente despre necesitatea continuării studiilor la Școala de Literatură din București, unde vor conferenția „oameni care te pot conduce în cele mai fine subtilități ale artei, care te pot face dintr-un diletant un intelectual”.

Deși Nicolae Labiș a fost reținut ca un poet de tristă memorie, el rămâne simbolul unei noi generații, numită „generația Labiș”.

Expoziția poate fi vizitată în foaierul de la etajul I al Casei Muzeelor, în perioada 1-29 februarie 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de vizitare).