De Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie, Muzeul Național al Literaturii Române Iași inaugurează expoziția „Astă-seară se joacă Alecsandri!”, eveniment din seria ce marchează Bicentenarul Alecsandri: 200 de ani de la nașterea scriitorului și diplomatului Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română.

Poet, folclorist, om politic, membru fondator al Academiei Române, Vasile Alecsandri, împreună cu Mihail Kogălniceanu și Iacob Negruzzi, a fost primul director al Teatrului Național din Iași (1840), fiind considerat de critica literară deschizător de drumuri în teatrul românesc.

Expoziția prezentată de MNLR Iași se concentrează pe receptarea complexei sale personalități ca dramaturg, despre care însuși Alecsandri scria astfel: „nu fala de autor dramatic ne-a consiliat a da publicitate acestor opere ușoare, dar pentru că le considerăm ca elemente ce ar putea servi, cât de puțin, la scrierea unei istorii a scenei române” (Prefață la „Opere complete”, București, 1875, p. VII).

Vizitatorii pot admira volume de teatru semnate Vasile Alecsandri, ediții princeps și ediții rare, manuscrise ale poetului. Dintre cele din urmă, amintim o copie manuscris a piesei Vivandiera sau Recruții din 1867, cu semnăturile actorilor vremii, manuscrisul partiturii operetei Crai nou semnate de Ciprian Porumbescu, manuscrisul monografiei dedicate lui Alecsandri semnate de George Vâlsan, membru al Academiei Române. Expoziția este completată de afișe ale premierelor de la Teatrul Național din Iași ale pieselor lui Alecsandri, medalii comemorative, fotografii originale.

Curatoriată de Laura Terente, muzeograf MNLR Iași, expoziția va putea fi vizitată la etajul Muzeului „Mihai Eminescu” din Parcul Copou, unde se află Colecția „Istoria teatrului românesc”. Aceasta va fi deschisă publicului în perioada 27 martie – 16 mai 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-17.00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Vă așteptăm la muzeu, păstrăm distanța și avem grijă de sănătatea noastră!