Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Maison Gribaldi (Evian, Franța), organizează expoziția Anna Brâncoveanu, contesă de Noailles. Spiritualitate românească pe meridiane, dedicată unei mari figuri internaționale, contesa Anna de Noailles. Expoziția care prezintă parcursul literar-artistic al Annei de Noailles se poate vizita în perioada 12 aprilie – 1 mai 2022, la Casa Muzeelor (foaier parter).
Anna Brâncoveanu, fiica lui Grigore Brâncoveanu şi a Ralucări Musuruş, devenită ulterior contesă de Noailles, a fost o pionieră recunoscută în mediul cultural de la începutul secolului al XX-lea, fiind un nume cu rezonanţă în lumea literară a Franţei. Membră a Academiei Belgiei, laureată a Academiei Franceze, din partea căreia a primit marele premiu pentru literatură, Anna a fost admisă, în anul 1925, și în rândurile Academiei Române.
Această expoziție este un bun prilej de a evoca memoria Annei de Noailles, prin evidențierea operei ei prolifice și a numeroaselor fațete ale personalității sale remarcabile. Lucrările, portretele, documentele expuse (scrisorile lui Marcel Proust, cu care a avut o frumoasă prietenie de aproape două decenii, versuri în manuscris, pagini din revistele epocii ) evidențiază aportul major al Annei de Noailles în cultura europeană. Pe lângă opera sa, Anna de Noailles i-a inspirat în mare măsură și pe mulți dintre contemporani precum Rodin, Jacques-Émile Blanche sau chiar Colette și Cocteau.
Vernisajul expoziției Anna Brâncoveanu, contesă de Noailles. Spiritualitate românească pe meridiane va avea loc marți, 12 aprilie 2022, începând cu ora 16:00, la Casa Muzeelor. Invitatele speciale, prof. univ. dr. Simona Modreanu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și Muriel Augry-Merlino, directoarea Institutului Francez Iași, vor evoca memoria Annei de Noailles, iar actorul Vlad Ștefancu va susține un recital de poezie în limba franceză.