Expoziția Aniversări. Ion Creangă. Convorbiri Literare marchează împlinirea a 180 de ani de la nașterea lui Ion Creangă și a 150 de ani de la apariția primului număr al revistei Convorbiri Literare și face referire la întreaga activitate a lui Ion  Creangă – diacon, institutor, scriitor, colaborator al Junimii.

Expoziția cuprinde fotografii originale ale membrilor familiei scriitorului (Zahei, Gheorghe, Maria, Elena, Ecaterina etc.), realizate la diferite ateliere fotografice din Iași, Botoșani, Pitești, manuscrise, printre care și angajamentul luat de Ion Creangă de a ține ore de „scriere și cetire” la școala de adulți din Iași (proveniență Complexul Muzeal Județean Neamț), documente, volume cu însemnări ale scriitorului, din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași și al Complexului Muzeal Județean Neamț.

Expoziția reunește primul număr al revistei „Convorbiri Literare”, numărul Jubiliar – de după 25 de ani de apariție, precum și numărul din anul 1881, anul XIV de apariție al revistei – exemplar cu însemnările lui Ion Creangă pe marginea textului. De asemenea, este expus și  un manuscris – Amintiri din copilărie – cu note explicative scrise de mâna lui Ion Creangă.

În expoziția Aniversări. Ion Creangă. Convorbiri Literare  se regăsesc și manuale școlare: „Metodă nouă de scriere și cetire” din 1893, ediția XXIII-a (cu mențiunea celor 527.000 de exemplare tipărite), „Învățătorul copiilor”, „Carte de citire”, „Povățuitoriu la cetire prin scriere după sistema fonetică” etc.

Expoziția  este deschisă spre vizitare la Muzeul „Ion Creangă”, în perioada 1 martie – 31 mai 2017, de marți până duminică, în intervalul orar 10 -17:00.