Până la data de 30 septembrie 2022, la Muzeul „Mihai Codreanu” se poate vizita expoziția temporară A fi sau a nu fi. Grigore Manolescu – 130, dedicată comemorării artistului.
Prin selecția de obiecte, fotografii, documente și afișe din patrimoniul Colecției „Istoria Teatrului Românesc”, publicul va călători în secolul al XIX-lea, parcurgând momente din viața și activitatea celui mai de seamă reformator al teatrului românesc: Grigore Manolescu sintetizează apogeul, la care a ajuns arta dramatică românească. (Octav Minar – Artistul Reginei, Gr. Manolescu).
Fotografiile și documentele în original din expoziție redau parcursul din perioada ieșeană a artistului: contractul de angajare în trupa Teatrului Național din Iași, scrisoarea cu monogramă G.M. privind condițiile puse de actor în vederea angajamentului, chitanțe cu sumele de bani primite pentru reprezentațiile date, fotografii din spectacole, anunțul decesului tragedianului.
În doar 35 de ani de viață, actorul Grigore Manolescu a reușit să-și înscrie numele în galeria artiștilor geniali, atât prin interpretările memorabile de pe scenele din București, Iași, Viena și alte orașe europene, cât și prin traducerile din dramaturgia internațională și adaptările după diverse opere. Dăruirea sa a fost apreciată și de cei mai exigenți profesori, iar sârguința i-a fost răsplătită de Casa Regală a României cu o bursă de studiu la Paris. Întors în țară, Grigore Manolescu a fost invitat să inaugureze scena Castelului Peleș. După acel eveniment, artistul a devenit un invitat obișnuit al Reginei Carmen Sylva, fiind primit ca un membru al familiei la reședința de vară de la Sinaia.
Interpretarea naturală și de excepție a personajului Hamlet l-a consacrat drept etalon național, fiind un rol de referință. Piesa l-a marcat încă de pe băncile Conservatorului. Traducerea lucrării dramatice într-o vorbire firească, ușor de memorat și recitat, a fost o provocare pe care a dus-o la bun sfârșit. Excelând în interpretarea rolului care reda lupta interioară a Prințului Danemarcei, actorul a intrat în istoria teatrului românesc.
„Manolescu, prin voința și geniul său neîntrecut, a luptat să rădice teatrul românesc la un nivel artistic superior, căutând ca dânsul să fie un exemplu de perfecțiune.” (O. Minar – op.cit.)
Expoziția, curatoriată de muzeografa Beatrice Panțiru, va putea fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.