Muzeul Național al Literaturii Române Iași va organiza o serie de expoziții și activități educative care marchează Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită în data de 24 ianuarie 2023, când se împlinesc 164 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Expoziția Patrimoniul Unirii Principatelor Române, inaugurată pe 19 ianuarie 2023, invită publicul să descopere bunuri culturale importante ale patrimoniului muzeal ieșean, la sediul Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași fiind expuse peste 40 de piese care ilustrează viața și activitatea lui Alexandru Ioan Cuza, și, implicit, Unirea de la 1859. Organizată de Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naturală al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Muzeul Național al Literaturii Române Iași, expoziția poate fi vizitată în perioada 19 ianuarie – 24 februarie 2023, fiind curatoriată de muzeografele Vasilica Mîrza (Muzeul Universității) și Ana Honcu (MNLR Iași).

În Ziua Unirii Principatelor Române, Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României propun publicului și expoziția 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române în relatări, organizată la Casa Muzeelor, în foaierul de la parter, și curatoriată de Corina Mocanu-Irimiță și Oana Melinte. Vizitatorii vor avea ocazia să vizioneze în premieră gazetele cele mai importante ale vremii și să afle mai multe informații despre procesul Unirii din articole, știri și anunțuri. De asemenea, o oportunitate rară pentru vizitatori va fi cea a studierii unuia dintre cele mai spectaculoase documente: delegația lui Ioan Roată în Divanul ad-hoc al Moldovei.

În ziua de 26 ianuarie 2023, începând cu ora 10:00, va avea loc activitatea educativă online Moş Ion Roată şi Unirea, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Regina Maria” Bicaz, județul Neamț. În cadrul acesteia, elevii clasei a V-a, coordonați de prof. Marinela Humă și Ioana Leontioaia, educatoare muzeală MNLR Iași, se vor familiariza cu contextul istoric al evenimentului din 1859, pornind de la cunoscuta poveste pentru copii scrisă de Ion Creangă și explorând virtual bunurile culturale de patrimoniu din sala „Ion Creangă” a Muzeului Literaturii Române din Casa Muzeelor.

Pe 27 ianuarie 2023 se va desfășura un atelier de medalistică și de educație muzeală: Unirea lui Cuza, organizat în parteneriat cu Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu Institutul de Arheologie Iași și Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași. Începând cu ora 14:00, se va vizita expoziția „Patrimoniul Unirii Principatelor Române”, după care elevii de liceu, coordonați de prof. Doinița Cărăușu, vor examina o serie de medalii reprezentative pentru evenimentul istoric, ajutați de invitatul c.s. III Sever Boțan. Atelierul este coordonat de Ana Honcu, muzeografă MNLR Iași, Iunia-Maria Ștefan, educatoare muzeală MNLR Iași, și Vasilica Mîrza, muzeografă Muzeul Universității.