Miercuri, 15 februarie 2023, de Ziua Națională a Lecturii, Muzeul Național al Literaturii Române Iași va organiza două întâlniri între elevii și scriitorii ieșeni. Întâlnirile fac parte dintr-un proiect organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din București, care își propune să încurajeze dialogul dintre autorii contemporani și tinerii elevi de liceu pasionați de literatură. Parteneri și gazde în Iași vor fi Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” și Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu”.

Scriitorii invitați vor citi din opera lor și vor purta apoi un dialog despre importanța lecturii, căutând să răspundă la întrebările venite din partea tinerilor. Elevii Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” îl vor cunoaște pe scriitorul Florin Irimia, iar Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” Iaşi va găzdui celălalt eveniment, scriitoarea Elena Simion fiind invitata elevilor de clasa a XII-a, coordonați de Ines Toader, bibliotecară, și prof. Carmen Deleanu.

Florin Irimia (n. 1976) este lect. univ. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Semnează cronici în calitate de colaborator al revistelor „Observator cultural”, „Noua literatură”, „Dilemateca”, „România literară”, „Timpul” şi „Suplimentul de cultură”. A debutat ca prozator în revista „Noua literatură” în 2009 (sub pseudonimul Eduard Tăutu), iar în 2011 a publicat romanul său de debut, „Defekt”, la Editura Brumar. Este prezent în antologia „Alertă de grad zero în proza scurtă românească actuală”, Editura Herg Benet. A publicat proză scurtă în revistele „Familia”, „Timpul”, „Zona literară”, precum şi în „Ziarul de Iaşi”. La Editura Polirom au apărut romanele „O fereastră întunecată” (2012), „Câteva lucruri despre tine” (2014), volumul de povestiri „Misterul maşinuţelor chinezeşti” (2017) și „Bărbatul din spatele ceții” (2021).

Elena Simion (n. 1997) este membră a proiectului Cozy Poetry Night, înființat la Iași, a studiat Limbă și Literatură Germană-Engleză în cadrul Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, iar în prezent este studentă la Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași. A publicat poezii în: „Echinox”, „Planeta Babel”, „Actualitatea Literară”, pe platformele online O Mie de Semne, Poetic Stand, poemascope, în antologia de poezie apărută în urma taberei de creație de la Săvârșin din 2019, în Revista „Kametsa” (în limba spaniolă), și în antologia digitală internațională Lights Behind the Curtain din 15 septembrie 2022 (în limba engleză). A debutat în volum cu „părul de pisică”, publicat la Editura Casa de Pariuri Literare în anul 2021.