Muzeul Național al Literaturii Române Iași marchează Ziua Națională a Lecturii printr-o serie de evenimente și programe culturale ce încurajează obiceiuri de lectură și subliniază beneficiile cititului.

Miercuri, 15 februarie 2023, vor avea loc două întâlniri între scriitori ieșeni și elevi. Scriitorii invitați vor citi din opera lor și vor purta apoi un dialog despre importanța lecturii, căutând să răspundă la întrebările venite din partea tinerilor. Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” Iaşi va găzdui unul dintre evenimente începând cu ora 09:00, scriitoarea Elena Simion fiind invitata elevilor de clasa a XII-a, iar elevii Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” îl vor cunoaște pe scriitorul Florin Irimia de la ora 12:30, în amfiteatrul liceului. Întâlnirile fac parte dintr-un proiect organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din București, ce își propune să încurajeze dialogul dintre autorii contemporani și tinerii elevi de liceu pasionați de literatură.

De la ora 12:00, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, în sala Studio J va avea loc o ediție a Clubului de lectură pentru elevi, la care vor participa copii de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Dancu, județul Iași, coordonați de prof. Carmen Grigoraș. La întâlnirea clubului, organizat de Radu Ursanu și prof. Constantin Șerban, va fi invitat scriitorul Dumitru Hriscu, iar Cătălin-Mihai Ștefan, educator muzeal la MNLR Iași, va citi și va comenta împreună cu elevii texte scrise de Vasile Alecsandri și George Topîrceanu.

De la ora 14:00, în sala de conferințe din Casa Muzeelor va avea loc o întâlnire a clubului de carte în cadrul proiectului „Hoinari în lumea cărților”, organizat de bibliotecile școlare ieșene. În cadrul acestui proiect sunt implicate 13 colegii, licee și școli din municipiul și din județul Iași: Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Colegiul „Richard Wurmbrand”, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Liceul Tehnologic „Petru Poni”, Liceul Tehnologic de Transporturi și de Construcții, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”, Școala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza”, Școala Gimnazială „Ion Ghica”, Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun”, Școala Gimnazială Grajduri.

Elevi din aceste instituții de învățământ vor lua parte la activități interactive și la discuții pe baza cărții „Fahrenheit 451” scrisă de Ray Bradbury, roman ce prezintă o societate distopică, în care cărțile sunt interzise. În cea de-a doua parte a întâlnirii, elevii vor participa, alături de coordonatorii proiectului, la o vizită în Muzeul Literaturii Române din Casa Muzeelor.

Proiectul „Hoinari în lumea cărților” are scopul de a iniția campanii care promovează interesul tinerilor pentru lectură. Activitatea de la Casa Muzeelor este organizată de biblioteca Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași și coordonată de Oana Epure, bibliotecară, și Ioana Leontioaia, educatoare muzeală MNLR Iași.

Tot în Ziua Națională a Lecturii, începând cu ora 17:00, va avea loc ședința nr. 6 din cadrul atelierelor de lectură online Junimea XXI, la care care va citi poezie Anca-Ioana Câdă. Aceasta va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook a atelierelor.

În ziua de 15 februarie 2023 se va lansa și ediția a V-a a proiectului Caligrafii tematice: Poezia florilor, concurs de educație literară ce aduce în actualitate caligrafia – arta și deprinderea ei, prin redescoperirea scriitorilor români clasici și intrarea în contact cu opera lor.

Tematica din acest an este poezia florilor, din opera unui scriitor român ales de către participanți. Înscrierile au loc în perioada 15 februarie – 31 martie 2023, iar termenii și condițiile de participare la proiectul coordonat de Lăcrămioara Agrigoroaiei se găsesc pe site-ul MNLR Iași.

Mai multe detalii despre fiecare activitate inclusă în programul Zilei Naționale a Lecturii se găsesc pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

Acolade: Ce mai citim astăzi? Mai citim astăzi? (emisiune Radio România Cultural)