În data de 15 februarie se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii, prilej cu care Muzeul Național al Literaturii Române Iași va organiza o serie de evenimente ce încurajează obiceiuri de lectură și subliniază beneficiile cititului.

Printr-un proiect inițiat acum doi ani în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din București, personalități ale lumii culturale românești, din domenii conexe lecturii (scriitori, traducători, actori, regizori, editori, librari), sunt invitate să discute despre importanța lecturii cu elevi de la colegii și licee din București și Iași.

Anul acesta, joi, 15 februarie 2024, începând cu ora 12:00, Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii va găzdui o întâlnire între elevii Liceului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Diana Vrabie, critic și istoric literar. Invitata este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a Asociației Ziariștilor Independenți din România (AZIR). Conf. univ. dr. (USARB), muzeograf (MNLR), este prezentă în dicționare, volume colective şi în antologii, din țară şi din străinătate. Cu aproximativ 400 de titluri apărute în reviste de cultură și literatură, are mai multe cărţi și antologii publicate: Remember literar, 2022; Chișinău: ale evocări (ne)sentimentale, 2022; O sută de voci lirice. Cor în Iașul Centenar, 2018; Imaginea Iașilor în presa interbelică ieșeană, 2016; Cunoaştere şi autenticitate, 2008; Urme pe nisip, Chișinău, 2005 etc.

Coordonatoare la nivelul instituției de învățământ este prof. dr. Adriana Maria Robu.

Coordonator proiect: Iulian Pruteanu-Isăcescu.