În data de 15 februarie se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii, prilej cu care Muzeul Național al Literaturii Române Iași va organiza o serie de evenimente ce încurajează obiceiuri de lectură și subliniază beneficiile cititului.

Printr-un proiect inițiat acum doi ani în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din București, personalități ale lumii culturale românești, din domenii conexe lecturii (scriitori, traducători, actori, regizori, editori, librari), sunt invitate să discute despre importanța lecturii cu elevi de la colegii și licee din București și Iași.

Anul acesta, joi, 15 februarie 2024, la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi se va întâlni cu elevii Erica Moldovan, actriță, profesoară de actorie, regizoare de teatru și autoare de scrieri dramatice. Absolventă a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, secția Arta Actorului, invitata are o experiență vastă, în televiziune, radio, teatru, regie și dramaturgie.

În cadrul întâlnirii de la colegiu, care va începe de la ora 12:00, actrița și regizoarea va lectura câteva fragmente selectate din operele sale preferate, după care va purta apoi un dialog deschis și relaxat cu tinerii negruzziști, vorbind despre importanța lecturii, despre rolul cărților în ziua de astăzi.

Coordonatoare la nivelul instituției de învățământ sunt prof. dr. Camelia Gavrilă și prof. dr. Anca Voicu-Ghenghea.

De 18 ani mă perind prin lumea artistică și acumulez tot mai multe „roluri” care îmi permit să explorez îndeaproape arta teatrului. Arta teatrală e un „virus” frumos care induce multă multă viață! (Erica Moldovan)

Partenerii proiectului: Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași și Școala Doctorală de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.

Coordonator proiect: Iulian Pruteanu-Isăcescu.