În data de 15 februarie se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii, prilej cu care Muzeul Național al Literaturii Române Iași va organiza o serie de evenimente ce încurajează obiceiuri de lectură și subliniază beneficiile cititului.

Printr-un proiect inițiat acum doi ani în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din București, personalități ale lumii culturale românești, din domenii conexe lecturii (scriitori, traducători, actori, regizori, editori, librari), sunt invitate să discute despre importanța lecturii cu elevi de la colegii și licee din București și Iași.

Anul acesta, joi, 15 februarie 2024, la ora 10:00, în Sala „B.P. Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași, elevii Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași vor avea ocazia să dialogheze cu scriitoarea și editoarea Carmelia Leonte.

Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, a debutat în anul 1996 cu volumul de poezie Procesiunea de păpuși (Editura Helicon, Timișoara), căruia i-au urmat altele. Preocuparea pentru eseuri s-a concretizat deocamdată în două cărți. Emil Botta: căderea din spectacol (Editura Junimea, Iași, 2009); Șarpele și filosofia (Editura Sedcomlibris, Iași, 2019). În proză s-a remarcat prin volumele: La umbra lui Don Quijote (jurnal de călătorie, Editura Ideea Europeană, București, 2012), Văzătorul (roman, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014), Cei doi galoși muschetari (proză pentru copii, Editura Junimea, Iași, 2022). În curs de apariție se află o carte de eseuri și un volum de poezii.

Invitata va lectura câteva fragmente selectate din operele proprii, după care va purta un dialog deschis și relaxat cu tinerii normaliști.

Coordonatoare la nivelul instituției de învățământ sunt: prof. dr. Adriana Maria Robu (director adjunct) și prof. Elena Mănucă.

Coordonator proiect: Iulian Pruteanu-Isăcescu.