Casa „Vasile Alecsandri” a fost deschisă publicului în anul 1928, sub egida Academiei Române și a fost inaugurată ca muzeu memorial la 9 iunie 1957. Clădirea, construită între anii 1861 și 1867, sub supravegherea viitoarei soții a lui Vasile Alecsandri, Paulina Lucașevici, este locul unde poetul a trăit până la sfârșitul vieții. În cei 22 de ani petrecuți aici, „bardul de la Mircești” a compus cea mai mare parte a operei sale și a fost gazda unor nume importante ale secolului al XIX-lea.

Amenajarea expoziției din 1957 a fost realizată după fotografii-martor, precum și după „indicațiile” nepoatei de fiică a scriitorului Vasile Alecsandri: „Elena Catargi (1880-1958) se găseşte acum la vârsta când bunicul ei s-a stins din viaţă. Este vârsta când, cum se spune, trăieşti mai mult din amintiri. (…)  La Mirceşti am trecut împreună prin toate încăperile conacului, notându-mi toate amănuntele în legătură cu destinaţia lor şi locul unde erau amplasate diferitele obiecte, mobilierul etc. «Bunicul era un om foarte bun cu noi, copiii. Aici, în camera de lucru, avea un divan în ale cărui scânduri îmi plăcea să bat cu picioarele, făcând mare gălăgie. Bunicul nu-mi zicea niciodată nimic, deşi el scria sau concepea o nouă poezie… .»”, își amintea Gheorghe Bodor (1929-2002), muzeograful care s-a ocupat de organizarea și deschiderea Muzeului „Vasile Alecsandri” de la Mircești.

Programul aniversar din ziua de 9 iunie 2024, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Parohia Adormirea Maicii Domnului Mircești, va începe la ora 13:00 și include o vizită interactivă a Muzeului „Vasile Alecsandri” de la Mircești, precum și o prezentare online a luncii din Mircești (via Zoom Iași-Mircești). Elevii participanți vor discuta și vor prezenta o miniexpoziție de desene tematice și caligrame  ale cunoscutului pastel Lunca din Mircești.

Coordonatoarele activității sunt: prof. Ștefania Hobincă, prof. Lucia-Simona Vasile (Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Mircești), Iunia-Maria Ștefan, educatoare muzeală MNLR Iași, și Ionela Spiridon, supraveghetoare MNLR Iași.

Despre Vasile Alecsandri și povestea casei de la Mircești ➡ Iulian Pruteanu-Isăcescu, Muzeul „Vasile Alecsandri”. Din istoria casei bardului de la Mircești. Prefață de Mircea Ciubotaru, Editura Muzeelor Literare, Iași, 2023, 162 pp.