În data de 10 august 2023, se împlinesc 53 de ani de la deschiderea Muzeului „Mihai Codreanu”. Cunoscută și ca Vila Sonet, casa în care a locuit scriitorul a fost construită în anul 1934, pe un teren donat de Primăria Iași, drept recunoaștere a admirabilei sale activități culturale. Interiorul locuinței este și acum, aproape în întregime, așa cum arăta în timpul vieții poetului, cu toate valorile artistice, cu biroul de lucru, sufrageria, dormitorul și salonul în care își primea oaspeții-scriitori, precum Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Ionel și Păstorel Teodoreanu, Garabet Ibrăileanu ș.a.

Pentru a marca aniversarea, joi, 10 august, începând cu ora 11:30, publicul este invitat la Muzeul „Mihai Codreanu”, unde va asista la un repertoriu de muzică instrumentală, ce cuprinde momente clasice, dar și moderne. Recitalul instrumental este pregătit și susținut de membri ai Clubului de muzică ArtIS Mundi, sub coordonarea: prof. Andreea Teodora Gavriluți, prof. Andreea Adnana Micu, prof. Andreea Moroșanu și prof. Gabriela Matcovschi.

Recitalul va fi susținut de: Beatrice Ruxandra Grasu, Sabrina Alexa, Maria Alexa, Robert Simionescu, Amelia Popica, Nadia Ion, Eric Maftei, Sebi Sârghia, Matteo Ilie, Georgiana Watson, Alexandra Watson, Clara Maria Deleanu, Erika Miron, Ema Ioana Ungureanu, Roberta Popa, Ana Bîrsă.

În completarea repertoriului, Clubul ArtIS Mundi a pregătit câteva momente dedicate sonetistului: prof. Gabriela Matcovschi, prof. Andreea Teodora Gavriluți și prof. Andreea Moroșanu vor interpreta câteva piese muzicale pe versuri scrise de Mihai Codreanu. Puteți consulta întreg programul aici.

Coordonatoarele proiectului sunt Beatrice Panțiru și Diana Lona Leonte, muzeografe MNLR Iași.

Publicul prezent la eveniment poate admira și microexpoziția din cadrul proiectului Obiectul Art Nouveau al lunii, ce marchează 147 de ani de la nașterea sonetistului (25 iulie 1876 – 23 octombrie 1957) și 53 de ani de la deschiderea muzeului. Exponatul, un balansoar ce a aparținut sonetistului, este o piesă valoroasă, realizată la începutul secolului al XX-lea de firma austriacă Jacob & Josef Kohn, cu sediul la Viena.