Muzeul Național al Literaturii Române Iași invită publicul joi, 31 august 2023, la o întâlnire cu dr. Ioan Milică, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi. Evenimentul este prilejuit de sărbătorirea Zilei Limbii Române, care se marchează în România, începând cu anul 2013, în data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din anul 1990.

Ioan Milică este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Din anul 2007, este doctor în Științe umaniste, domeniul Filologie, cu teza de doctorat Stilistica argoului în limba română contemporană, pentru care a primit distincția Magna cum laude.

Dintre lucrările sale publicate, menționăm: Expresivitatea argoului, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Lumi discursive, Editura Junimea, Iași; Noțiuni de stilistică, Editura Vasiliana ’98, Iași. Are zeci de articole publicate în reviste filologice românești, în volume colective naționale și internaționale, colaborând la numeroase ediții științifice și la traducerea unor lucrări de referință.

Evenimentul din 31 august 2023, la care publicul are intrare liberă, se va desfășura la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, cu începere de la ora 11:00, marcând totodată inaugurarea expoziției aniversare Amintiri din Junimea. Expoziția, curatoriată de Lăcrămioara Agrigoroaiei și George Drîmbei, muzeografi MNLR Iași, este organizată cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la înființarea Societății culturale „Junimea”, ale cărei faimoase ședințe se țineau în sălile muzeului de astăzi, pe atunci casa lui Vasile Pogor, cunoscută drept „casa cu toate ferestrele luminate”.

Coordonatorii evenimentului sunt Diana-Lona Leonte și Valentin Talpalaru, muzeografi MNLR Iași.