Anul 2021 marchează 328 de ani de la moartea Mitropolitului Dosoftei, la Żółkiew, în Polonia (26 octombrie 1624 – 13 decembrie 1693). Dimitrie Barila, pe numele său de mirean, este considerat, fără tăgadă, autorul primei noastre cărți „de intenție poetică” (Augustin Z.N. Pop).

Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” din Iași a fost inaugurat în anul 1970 în clădirea monument istoric, „o capodoperă arhitecturală, ca proporții și armonie” (Petru Comarnescu). Casei cu arcade îi este dedicat anual un program organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

Duminică, 12 decembrie 2021, va avea loc proiectul de educație muzeală „Dosoftei și Academia copiilor”, o ediție specială dedicată literaturii vechi și scrierii în alfabet chirilic. Elevii de la Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” Iaşi sunt invitați la o vizită cu ghidaj interactiv în sălile muzeului, după care vor descoperi mai multe despre evoluția și dezvoltarea limbii române scrise. În continuare, vor exersa scrierea limbii române în alfabetul chirilic, o experiență practică ce le va solicita răbdarea și îndemânarea. Coordonatorii programului sunt Diana Lona Leonte și Ana Honcu, muzeografi MNLR Iași, și prof. Sabina Manea, directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Simionescu” Iași.

Totodată, începând cu ziua de 12 decembrie 2021, publicul este invitat la o expoziție de sezon, în spiritul Crăciunului și al tradițiilor vechi. Curatoriată de Ana Honcu, expoziția „În orașul Betleem” oferă celor ce trec pragul Casei cu arcade ocazia de a admira o rară icoană pe lemn de școală rusească, din secolul al XIX-lea. Alăturându-se temporar valoroasei colecții de icoane-opere de artă ale muzeului, „Nașterea Domnului și Închinarea Magilor” reprezintă scena prezentării pruncului Iisus celor trei Magi.

Expoziția „În orașul Betleem” pune în valoare simbolurile românești ale Crăciunului. De aceea, culegeri de colinde populare românești, tipărite în secolele XIX-XX, din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, completează piesa centrală a expoziției. Tradiția colindului, care se păstrează din vremuri precreștine, rămâne unul din obiceiurile cele mai îndrăgite ale românilor.

Expoziția rămâne deschisă publicului până în data de 31 decembrie 2021.