În data de 13 decembrie 2023, se împlinesc 330 de ani de la moartea Mitropolitului Dosoftei (1624-1693), pe numele său de mirean Dimitrie Barila, considerat autorul primei noastre cărți „de intenție poetică” (Augustin Z.N. Pop).

Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” din Iași a fost inaugurat în anul 1970 în clădirea monument istoric, „o capodoperă arhitecturală, ca proporții și armonie” (Petru Comarnescu). Casei cu arcade îi este dedicat anual un program organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, data de 13 decembrie 2019 fiind și ziua în care edificiul a fost redeschis publicului vizitator, în urma reabilitării sale.

Pentru a marca această dată, miercuri, 13 decembrie 2023, începând cu ora 15:30, publicul este invitat la Casa cu arcade, unde va asista la spectacolul „Armonii de iarnă”. Concertul, ce cuprinde piese de sezon, este pregătit și susținut de membri ai Clubului de muzică ArtIS Mundi, sub coordonarea prof. Andreea Gavriluți.

Spectacolul va fi susținut de: Elena Angheluș, Ilinca Marin, Matteo Ilie, Ema Ungureanu, Iustina Negrea, Antonia Putina, David Viciriuc, Ana Miculi. Puteți consulta întreg programul aici. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Coordonatoarea proiectului este Diana Lona Leonte, muzeografă MNLR Iași.

Publicul prezent la eveniment poate admira și cartea Rugăciunile în Duminica Pogorârei Sfântului Duh (1901), caligrafiată și miniată cu multă migală de Maria Sturdza (1851-1937), „talentată pictoriţă, preocupată să reactualizeze arta medievală a miniaturilor” (Sorin Iftimi).