În data de 13 decembrie 2022, se împlinesc 329 de ani de la moartea Mitropolitului Dosoftei (1624-1693), pe numele său de mirean Dimitrie Barila, considerat autorul primei noastre cărți „de intenție poetică” (Augustin Z.N. Pop). Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” din Iași a fost inaugurat în anul 1970 în clădirea monument istoric, „o capodoperă arhitecturală, ca proporții și armonie” (Petru Comarnescu).
Casei cu arcade îi este dedicat anual un program organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, data de 13 decembrie 2019 fiind și ziua în care edificiul a fost redeschis publicului vizitator, în urma reabilitării sale, lucrările de restaurare fiind finanțate cu fonduri europene, accesate de Consiliul Județean Iași în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

📖 Începând de marți, 13 decembrie 2022, publicul este invitat la o expoziție documentară, ce va fi deschisă pe o perioadă de doar două săptămâni. Astfel, între 13 și 28 decembrie 2022, vizitatorii au ocazia să admire un document istoric: un zapis de vânzare a unei jumătăți din satul Cozmești, ținutul Suceava, între Maria Ciolpan, văduva jitnicerului Gheorghe Ciolpan, și hatmanul Velișco Costin, datat 1687 (7196) septembrie 20, Iași. Cunoscutul cronicar Miron Costin, fratele mai mare al hatmanului, semnează la această „tocmală” ca martor, alături de alți mari boieri ai vremii: Vasile Costache, Tudosie Dubău, Ionașco Balș ș.a. Zapisul a fost achiziționat de MNLR Iași în data de 10 octombrie 1973, de la istoricul și publicistul George Potra (1907-1990), cunoscut pentru lucrările sale dedicate istoriei Bucureștilor.

📖 Totodată, în această zi, de la ora 14:00, va avea loc atelierul de educație muzeală și literară Începuturile limbii române, organizat în parteneriat cu Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași. Elevii vor participa la o vizită interactivă iar apoi, plecând de la zapisul expus, vor fi provocați să deslușească misterele alfabetului slavon și să îl exerseze într-o sesiune de transliterație cu texte surpriză. Coordonatori activitate: Iunia-Maria Ștefan (educator muzeal MNLR Iași), Ana Honcu (muzeograf MNLR Iași), Camelia Macoveschi (custode MNLR Iași), Daniela Sănduleanu (bibliotecar Colegiul Agricol „Vasile Adamachi” Iași).

📖 Începând cu ora 16:00, se va desfășura și ultima întâlnire din acest an a Clubului de lectură pentru copii și adolescenți (10-15 ani). Ne revedem la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” cu membrii permanenți ai clubului nostru, unde vom face împreună un top 3 cărți ale anului 2022, o selecție din toate lecturile discutate de noi pe parcursul acestui an.