În perioada 5-7 noiembrie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române Iași a pregătit o serie de activități dedicate Zilelor Sadoveanu, program tradițional organizat cu prilejul aniversării, în data de 5 noiembrie, a 141 de ani de la nașterea povestitorului (5 noiembrie 1880 – 19 octombrie 1961) și a 41 de ani de la inaugurarea Muzeului „Mihail Sadoveanu” Iași:

  • Un click pe patrimoniu – două povestiri despre părinții scriitorului, avocatul Alexandru Sadoveanu (1834-1920) și Profira Ursachi (1861-1895), despre portretele lor realizate de Nelly Ştiubei, aflate în patrimoniul MNLR Iași. Artista a schițat imaginea mamei lui Mihail Sadoveanu așa cum rămăsese în amintirile fiului ei și pe cea a tatălui povestitorului după o veche fotografie de familie.
  • La Muzeul „Mihail Sadoveanu” Iași, vizitatorii „vilei cu turnișor pătrat” din Copou sunt invitați la o expoziție interactivă, cu fotografii și suveniruri din diferite locuri în care a călătorit scriitorul: Amintiri din călătorii.
  • Prietenii celebre: povestea amiciției dintre povestitor și mai tânărul său coleg de breaslă Demostene Botez, care reușea întotdeauna să aducă zâmbetul pe fața sobră a lui Sadoveanu.
  • Anunțarea câștigătorilor Concursului național de proză „Mihail Sadoveanu”, ediția a XII-a, 2021, concurs ce are ca scop încă de la prima sa ediție să descopere talente literare și să susțină creația literară contemporană.

Vă invităm să ne fiți alături în aceste zile!

Coordonatoarea Zilelor Sadoveanu este Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf MNLR Iași.