În perioada 15-16 iunie 2022, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează Zilele „Mihai Eminescu”, o serie de evenimente culturale, cu prilejul celor 133 de ani de la moartea poetului..
În data de 15 iunie 2022, de la ora 10.00, în sala „Mihai Eminescu” a Muzeului Literaturii Române din Casa Muzeelor, publicul vizitator va putea admira expoziția „Al tău, Mihai Eminescu”, organizată în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale.
De la ora 10.30, la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou, va avea loc evenimentul „Convorbiri eminesciene”, avându-i ca invitați pe Valentin Coșereanu, Loredana Cuzmici și Doru Scărlătescu, autorul unui recent studiu de eminescologie.
La ora 13.00, în sala Studio J a Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii va avea loc atelierul de lectură „Junimea XXI”, constând în lectura publică din creația lirică a lui Mihai Eminescu și din cea a invitatului special, Gelu Vlașin. Poet, publicist, promotor cultural, Gelu Vlașin este fondatorul și coordonatorul platformei literare online „Rețeaua literară”. Poemele sale au fost traduse și publicate în Franța, Italia, Germania, Spania, Ungaria, Israel, Rusia, Statele Unite ale Americii, Canada, Mexic, Argentina, Maroc, Tunisia, Coreea de Sud și Australia.
La ora 16.00, în aceeași sală, va fi susținută conferința „Chișinăul cel de toate zilele” de către invitatul special, Alexandru Corduneanu, activist pentru patrimoniu și organizator al Bienalei internaționale „Identitățile Chișinăului”. Evenimentul face parte din seria de conferințe „Patrimoniu și comunitate: Iași-Chișinău”, care își propune valorificarea relației Iași-Chișinău, sub raportul schimbului academic, cultural și economic.
Joi, 16 iunie 2022, de la ora 10.00, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, se va organiza atelierul interactiv „Versuri rătăcite”, la care vor participa copii din Zona Metropolitană Iași.
De la ora 16.00, în sala Studio J, din cadrul Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii, va avea loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură pentru copii și adolescenți, care promovează lectura ca formă interactivă de cunoaștere.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Evenimentele pot fi urmărite și pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Literaturii Române Iași și pe canalul de Youtube al MNLR Iași.