Zilele Europene ale Patrimoniului, iniţiativă a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, vor fi marcate în anul 2023 sâmbătă, 16 septembrie. În România, se desfășoară ediția cu numărul XXX, publicul fiind invitat să (re)viziteze clădiri, ansambluri sau situri monumente istorice, descoperind astfel patrimoniul cultural mobil, imobil sau imaterial.
Evenimentul și-a propus încă de la început să faciliteze accesul publicului larg la patrimoniul cultural, iar instituțiile de cultură organizează, cu acest prilej, diferite activități și expoziții tematice. Muzeul Național al Literaturii Române Iași propune publicului patru expoziții prin intermediul cărora pot cunoaște patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg:

Experiența alb/negru, organizată la Colecția „Istoria teatrului românesc” în parteneriat cu Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Compexului Muzeal „Moldova” Iași: o selecție de portrete ale unor personalităţi române şi străine de la finalul secolului al XIX-lea şi până în primele decenii ale secolului XX: acuarele executate pe colodiu umed, platinotipii, ferotipii, primele filme fotografice pe hârtie, aparate de fotografiat de epocă.
Obiectul lunii septembrie la Colecția „Istoria teatrului românesc”: statueta Carmen, reprezentarea artistică a eroinei din nuvela omonimă a dramaturgului, povestitorului, istoricului și arheologului francez Prosper Mérimée.
Amintiri din Junimea, amenajată la parterul Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii: prin exponate originale (fotografii, obiecte personale, manuscrise, cărți), sunt amintiți unii dintre cei mai reprezentativi membri ai Societății culturale „Junimea”.
Ars Scribendi. O istorie a cuvântului scris în Antichitate și Evul Mediu la Casa Muzeelor: explorează istoria scrisului prin diverse exponate interesante, precum inscripții în marmură sau piatră, fragmente ceramice cu litere pictate și incizate, texte scrise pe pergament, foi de papirus, tăblițe cerate și scrisori pe scoarță de mesteacăn.

De asemenea, în data de 16 septembrie 2023, începând cu ora 11:00, va avea loc un tur ghidat al expoziției Ars Scribendi din Casa Muzeelor. Pe parcursul acestuia, participanții vor descoperi fascinanta istorie a scrisului în Antichitate și Evul Mediu printr-o expunere realizată de Ana Honcu, muzeografă la MNLR Iași. Mai mult, își vor testa abilitățile de scrib pe diverse materiale utilizate de-a lungul timpului ca suporturi pentru scris. Turul ghidat este dedicat adulților, iar participarea este gratuită. Înscrierile se realizează completând formularul de aici.

Invităm publicul să viziteze toate clădirile monument istoric din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași:
→ Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” (1677)
→ Muzeul „Mihail Sadoveanu” (1842)
→ Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii (1850)
→ Muzeul „Otilia Cazimir” (a doua jumătate a secolului al XIX-lea)
→ Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești (1867) și Mausoleul lui Vasile Alecsandri (inaugurat în 1928)
→ Casa Muzeelor – Palatul revistei „Viaţa românească” (sfârșitul secolului al XIX-lea)
→ Muzeul „George Topîrceanu” (1900)
→ Muzeul „Mihai Codreanu” – Vila Sonet (1934)
Muzeele vor funcționa după programul obișnuit de vizitare, cuprins între orele 10:00 și 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).