În ziua de 15 aprilie, se vor împlini 103 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România (15 aprilie 1918), Bojdeuca din Țicău, care l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872 până la moarte. Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează Zilele Bojdeucii, ce cuprind o serie de evenimente prin care se aniversează cel mai îndrăgit muzeu din Iași.

➡ Expoziția „Ion Creangă – învățătorul copiilor” vine în completarea proiectului Obiectul lunii la MNLR Iași: „Metodă nouă de scriere și cetire” (Abecedarul lui Creangă), oferind publicului vizitator șansa de a vedea documente inedite din arhivele Bojdeucii lui Ion Creangă: fotografii în original, documente ce au aparținut unchiului povestitorului, manualele al căror autor a fost Ion Creangă, aprecierile pe care Eminescu le-a scris la adresa acestor manuale. Expoziția este completată de ediții rare din opera scriitorului, precum și de câteva traduceri ale operei sale.

Curatoriată de George Drâmbei și Camil Iercan, muzeografi MNLR Iași, expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15 aprilie – 15 iunie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-17.00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

➡ În cadrul Zilelor Bojdeucii, pe 15 aprilie se va desfășura activitatea online „Acasă la Ion Creangă. Bojdeuca – 103”, de la ora 09.00. Diana Lona Leonte, muzeograf MNLR Iași, și Ioana Leontioaia, educator muzeal MNLR Iași, se vor întâlni (via Zoom) cu elevii claselor a III-a și a VIII-a ai Școlii Gimnaziale Internaționale Spectrum Iași, pentru care au pregătit o serie de activități speciale. Coordonatoare: Crina Ivașcu, profesor învățământ primar, Andreea Pîrvan, profesor limba și literatură română, și Mihaela Ciobotari, bibliotecar. La întâlnirea Zoom este invitată Diana-Mona Vîlceanu, redactor Radio Iaşi.

Pentru început, copiii vor asculta povestiri inedite despre scriitor, apoi curiozitatea lor va fi stârnită cu ajutorul unor ghicitori, jocuri de tipul „info-cart”. Întâlnirea se va încheia cu un concurs word-wall plin de surprize. Activitatea face parte din programul de educație muzeală „Academia Copiilor”, oferind elevilor prilejul de a afla amănunte despre pasiunile, viața și opera îndrăgitului povestitor.

➡ Totodată, se va lansa o nouă pagină în cadrul platformei online eArhivă. Proiectul, coordonat de Dora Cană, Nicoleta Dabija și Corina M. Irimiță, muzeografi MNLR Iași, își dorește să faciliteze accesul la patrimoniul cultural național, prin punerea la dispoziție a unor materiale din Arhiva MNLR Iași. Pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro, toți cei interesați vor avea acces la pagina lui Ion Creangă, cuprinzând biografia povestitorului și documente din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

➡ Vineri, 16 aprilie 2021, vor fi anunțate rezultatele concursului „Personaje în culori”, ediția a II-a. Juriul Muzeului Național al Literaturii Române Iaşi a deliberat îndelung și a stabilit câștigătorii concursului de desene lansat în luna martie. Toți participanții au citit Amintirile din copilărie, poveștile și povestirile lui Ion Creangă, și-au ales un personaj feminin preferat și au realizat un desen în creion colorat sau acuarelă cu acesta. Felicitări tuturor concurenților! Toate desenele au fost apreciate de juriu și vor fi expuse în zilele de 14-15 aprilie, Zilele Bojdeucii, la Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă” (Bojdeuca). Juriul a acordat și șase distincții speciale.

Vă așteptăm la muzeu, păstrăm distanța și avem grijă de sănătatea noastră!