Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează la Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), în perioada 13-14 aprilie 2019, evenimentul Zilele Bojdeucii, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 51.

Sâmbătă, 13 aprilie 2019, de la ora 11:00 va avea loc vernisajul expoziției de grafică „Povești”. Lucrările expuse sunt ilustraţii ale poveştilor şi povestirilor lui Ion Creangă, realizate de Ary Murnu, din patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Iaşi (Cinci pâini, Dănilă Prepeleac, Fata babei și fata moșneagului, Povestea lui Harap-Alb, Povestea unui om leneș, Prostia omenească, Punguța cu doi bani, Soacra cu trei nurori). De origine aromână, Ary Murnu s-a remarcat ca un foarte bun pictor, ilustrator şi grafician. Născut în 1881 la Xanthi, a urmat studiile gimnaziale și liceale la Budapesta şi pe cele superioare la Academia de Arte Frumoase din München, apoi la Iași și la București, unde s-a stabilit. Şi-a dedicat întreaga viaţă picturii, dar şi caricaturilor, ilustraţiilor şi multor altor lucrări grafice. A colaborat la diferite publicații şi a realizat ilustraţii pentru operele mai multor scriitori români, dintre care îi amintim pe Cezar Petrescu, Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu, Ion Creangă şi Alexandru Vlahuță. Expoziția este coordonată de muzeograful George Drâmbei. Programul va fi urmat de momente artistice susținute de formații de la Palatul Copiilor Iași și de Școala Gimnazială „Ion Creangă” Iași, coordonate de muzeograful Valentin Talpalaru.

Duminică, 14 aprilie 2019, de la ora 11:00, în Amfiteatrul Bojdeucii va avea loc decernarea premiilor pentru anul 2019 la Concursul Național „Ion Creangă” de creație literară – POVEȘTI, ediția a XXVII-a, coordonat de Mirel Cană, Camil Iercan, Roxana Drugescu. La concurs s-au înscris 50 de concurenți din România, Republica Moldova, Italia și Germania. De asemenea, va fi lansat volumul al XX-lea al „Poveștilor de la Bojdeucă”, apărut la Editura Muzeelor Literare Iași. Antologia cuprinde textele autorilor premiați la ediția din anul 2018 a Concursului Național „Ion Creangă” de creație literară – POVEȘTI.

Tot duminică, începând cu ora 14:00, va avea loc premierea câștigătorilor concursului de prezentare și degustare „La cuptorul Tincăi”, realizat la finalul atelierelor de bucătărit alivenci și plăcinte cu poale-n brâu pentru copii (11-13 ani). În cadrul atelierelor, organizate de Muzeul Național al Literaturii Române Iași în parteneriat cu Parohia „Sf. Haralambie” Iași, în perioada 14 februarie – 14 aprilie 2019, copiii participanți au învățat să gătească după rețete tradiționale de alivenci, plăcinte și alte bucate inspirate din scrierile lui Ion Creangă. Juriul format din Marius Cristian (Costăchel) – președinte, dr. Aurica Ichim și dr. Angela Olaru va acorda câștigătorilor Premiul „Gogâlț, gogâlț”, în prezența părinților, bunicilor și a invitaților.