Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași vă invită la Muzeul „Mihai Eminescu”, duminică, 16 iunie 2019, de la ora 20:00, la spectacolul liric „Stelele-n cer…” cu actrița Irina Movilă și soprana Lorena Sanda (voce și vioară).

Actrița Irina Movilă va recita din poeziile lui Mihai Eminescu („Stelele-n cer”, „Și dacă…”, „O, rămâi”, „Când marea…”, „Cu pânzele-atârnate…”, „Ce te legeni”, „Glossa”, „Te duci…”, „La steaua”, „Rugăciune”, „De ce nu-mi vii?”, „Iar când voi fi pământ”, „Dorința”, „Dintre sute de catarge”, „Luceafărul” (fragment), „La o artistă” (fragment), iar repertoriul Lorenei Sanda cuprinde „Plaisir dʼamour” de Jean-Paul Martini, „Ave Maria” de Franz Schubert, „Eu te-am iubit” de Diamandi Gheciu, „Vinʼ sub plopul” de Nicolae Bretan sau „Bagă, Doamne, luna-n nori” și „Cine m-aude cântând” de Tiberiu Brediceanu.

Irina Movilă s-a născut în 5 iulie 1966, la București. A absolvit în 1991 Academia de Teatru și Film, la clasa profesorului Mircea Albulescu. A jucat în filme precum „Hotel de lux”, „Pepe şi Fifi”, „Moartea unui artist”, „Cenușa păsării din vis”, „Subspecii”, „Inspectorul Van Lock”, „E pericoloso sporgersi”, „Ochii care nu se văd”, „Etajul 37”, „Eu sunt Adam”, „Întoarcerea acasă”, „Duşmanul duşmanului meu”, „Dulcea saună a morţii”, „Femeia visurilor”, „Dopul scuză mijloacele” ș.a.

La Teatrul Național București a jucat în numeroase piese de teatru, între care „Livada de vișini” de A.P. Cehov, regia David Doiashvili, „Lut” de Marijke Schermer, regia Vlad Massaci, „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Felix Alexa etc. A colaborat și cu alte teatre din București și din țară, a jucat în teatru de televiziune și în proiecte independente.

De-a lungul carierei a primit numeroase nominalizări și premii printre care Cea mai bună actriţă la Festivalul Lumilor Latine, Arcachonn (Franţa, 1992), Cea mai bună actriţă la Festivalul de Film Geneva (Elveţia, 1993), Cea mai valoroasă speranţă a cinematografului european pentru rolul din „Pepe şi Fifi” (1993), „Placheta de aur”, acordată de Asociaţia Producătorilor, Autorilor şi Realizatorilor de Film pentru interpretare feminină.

Soprana Lorena Sanda a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, joacă în spectacolul „Angajare pe clovn” de Matei Vișniec, regia Ion Caramitru (Teatrul Național București), spectacolul „Tineri interpreți ai artei lirice în recital” în cadrul Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess” al Operei Naționale București și în spectacole la Opera Comică pentru Copii din București – „Vocea Dunării de la vărsare la izvoare”, regia Cristian Mihăilescu, „Sunetul muzicii” de Richard Rodgers și Oscar Hammerstein, regia Răzvan Mazilu, „O noapte la Veneția” de Johann Strauss, regia Cristian Mihăilescu, „Joc și Rock”, adaptare după opereta „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, regia Cristian Mihăilescu,  „Motanul încălțat”, muzica de Cornel Trăilescu și libretul lui Tudor Mușatescu și al Ninei Stoiceva, regia Cristian Mihăilescu ș.a.

Evenimentul este organizat în cadrul Zilelor „Mihai Eminescu” și marchează 130 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Intrarea este gratuită.