Miercuri, 7 februarie 2024, vom marca Ziua Internațională a Cititului Împreună – #ZICI, o zi în care se sărbătorește oportunitatea de a citi cu voce tare împreună. Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă propune anual evenimente care încurajează obiceiuri de lectură și subliniază beneficiile cititului. Anul acesta, începând cu ora 17:00, vă invităm la o întâlnire cu scriitorii Bogdan Crețu, Florin Irimia și Dan Lungu, în sala Studio J a Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii.
Autorii invitați vor citi celor prezenți din opera lor: Florin Irimia și Dan Lungu vor surprinde publicul cu fragmente „din șantier”, lecturând din scrierile aflate în lucru, care urmează a fi publicate. În același timp, Bogdan Crețu va citi din recentul său volum, „Mai puțin decât dragostea”, despre care Adrian Jicu, scriitor și lector, spune: „Mai puțin decât dragostea (Polirom, 2023) este un roman pluristratificat, ale cărui fire se întrețes, recuperând, ficțional, un trecut care ne urmărește și care continuă, vizibil sau nu, să ne influențeze”.
Prezentările celor trei invitați vor fi realizate de Diana Găină, Valentin Ajităriți și Alma Roxana Andrei, voluntari FILIT. Lectura publică va continua cu un dialog dintre scriitori și cei prezenți, și apoi cu o sesiune de autografe.
Moderatorul evenimentului, organizat în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași și Editura Polirom, va fi Iulian Pruteanu-Isăcescu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Bogdan Crețu (n. 1978) este prof. univ. dr. la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este redactor-șef al revistei Timpul, membru PEN România. A publicat volume de critică literară, dintre care menționăm foarte apreciatul „Inorogul la Porțile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir”. A avut numeroase contribuții la volume academice din țară și din străinătate, a editat, îngrijit și prefațat diverse antologii. Are o rubrică de cronică literară în revista Observator cultural. La Editura Polirom au apărut și romanele „Cornul inorogului” și „Nichita. Poetul ca și soldatul”. Cel mai recent roman al său este „Mai puțin decât dragostea” (2023).
Florin Irimia (n. 1976) este lect. univ. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A semnat cronici în calitate de colaborator al revistelor Observator cultural, Noua literatură, Dilemateca, România literară, Timpul şi Suplimentul de cultură. În 2011 a publicat romanul său de debut, „Defekt”, la Editura Brumar. A contribuit la antologia „Alertă de grad zero în proza scurtă românească actuală”, Editura Herg Benet. A publicat proză scurtă în revistele Familia, Timpul, Zona literară şi în Ziarul de Iaşi. La Editura Polirom au apărut romanele „O fereastră întunecată”, „Câteva lucruri despre tine”, volumul de povestiri „Misterul maşinuţelor chinezeşti” și „Bărbatul din spatele ceții” (ultimul publicat în anul 2021).
Dan Lungu (n. 1969), conf. univ. dr. la Facultatea de Fiolosofie și Științe Social-Politice a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, e unul dintre cei mai apreciați scriitori români, cărțile sale fiind traduse în numeroase limbi. La Editura Polirom au fost publicate volumele de proză scurtă „Băieți de gașcă”, „Proză cu amănuntul” și „Părul contează enorm”, romanele „Raiul găinilor”, „Sînt o babă comunistă!” (roman ecranizat în anul 2013, în regia lui Stere Gulea), „Cum să uiți o femeie”, „În iad toate becurile sunt arse”, „Fetița care se juca de-a Dumnezeu” și „Pâlpâiri”. Menționăm și cartea pentru copii „Vlogger la 13 ani sau Buncărul cu bunătățuri trăsnite”. În anul 2011, a fost distins de statul francez cu titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contribuții la îmbogățirea patrimoniului cultural francez.