Mihail Sadoveanu (5 noiembrie 1880 – 19 octombrie 1961), unul dintre cei mai prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului XX, a avut pasiuni care îl puneau într-un contact permanent cu natura: vânătoarea, pescuitul, drumețiile, pasiuni în urma cărora au ieșit de sub tipar pagini memorabile. De altfel, criticul şi istoricul literar Eugen Lovinescu îl descria ca fiind „poate cel mai puternic poet al naturii pe care l-a avut literatura noastră”.

În anii în care familia prozatorului a locuit la Fălticeni, acesta își petrecea timpul în livada din preajma casei, supranumită „Grădina liniștii”, loc unde își găsea inspirația și primea nenumărați oaspeți: „«În deal la Sadoveanu», iată un punct geografic din Fălticeni (…). Din negurile amintirilor deslușesc amorf livada încâlcită, plină de taine și întuneric pe unde evoluaseră odată generații de gimnaziști – haiduci, pescari, jucători de oină și mai ales… pirați ai livezilor” (Aurel Stino). Scrie chiar Sadoveanu, într-o scrisoare către Garabet Ibrăileanu din 1909: „… Am petrece o zi să ne rămâie de amintire în livada mea. Acum e foarte frumoasă, i-am făcut poartă cu streșină ca la mănăstire și gard cu streșină cum trebuie și parcă s-a mărit liniștea de când am ferecat grădina astfel. Parcă mă depărtez cumplit de lume când intru în ea…”.

Când, în anul 1918, Mihail Sadoveanu s-a mutat împreună cu familia de la Fălticeni la Iași, a adus cu el câteva fire de liliac, pe care le-a plantat în parcul „vilei cu turnișor pătrat” din Copou, vila din capătul de sus al Copoului, care a fost construită de Mihail Kogălniceanu la jumătatea secolului al XIX-lea. Floarea de liliac a devenit, astfel, un simbol al acestui spațiu.

În data de 5 noiembrie 1980 în această vilă a fost inaugurată Expoziția permanentă „Mihail Sadoveanu”, titulatură generică aprobată, în acea vreme, pentru muzeele nou înființate. Pornind de la floarea-simbol a ultimei locuințe de la Iași a scriitorului, în ziua de 20 mai 1984, muzeografii literari ieșeni au organizat prima ediție a evenimentului „Sărbătoarea liliacului”, care a devenit eveniment de tradiție și care, de atunci, se desfășoară în fiecare primăvară, în perioada înfloririi liliacului.

Anual, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează evenimente ce marchează această sărbătoare de primăvară la Muzeul „Mihail Sadoveanu” Iași. În 2023, în zilele de 6-7 mai, în grădina „vilei cu turnișor pătrat” din Copou, în cadrul ediției cu numărul 40, se vor desfășura numeroase activități culturale și educative, dedicate florilor, primăverii, naturii renăscute, pornind de la floarea-simbol a locului, liliacul: târg de flori și plante ornamentale, ateliere, spectacole, expoziții, concursuri.

Programul activităților poate fi consultat aici.