Asociația Culturală AltIași organizează „Lumi ale artei”, o serie de conferințe ale unor specialiști din țară și străinătate, care au rolul de a ghida modul în care este expusă, percepută și semnificată arta contemporană atât în cadre specializate (muzee, galerii, diverse instituții culturale), cât și în spațiul public.
A șasea conferință este susținută vineri, 4 octombrie 2024, de la ora 18:00, de Diana Marincu, în Sala Studio J a Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii, sub titlul „Rolul curatorului în ecosistemul artistic actual”.
În cadrul acestei conferințe, Diana Marincu va detalia diferitele tipologii ale curatorului contemporan, urmărind schimbările instituționale și sociale care au definit această meserie, de la nașterea ideii de curator-autor și până în prezent. Cum definim această profesie și care sunt instrumentele ei? Care mai este astăzi misiunea unui curator și cum se adaptează la presiunile și schimbările zilnice? Ce rol au instituțiile artistice în această reconfigurare și cum s-au redefinit ele?
Diana Marincu este curator și critic de artă, director artistic al Fundației Art Encounters din Timișoara, membru AICA și IKT. A obținut în 2017 titlul de Doctor de la Universitatea de Arte din București, secția Istoria și Teoria Artei cu o cercetare a discursurilor curatoriale despre identitate și periferie construite în cadrul expozițiilor de mari dimensiuni și bienale din 1989 până azi. În perioada 2012-2018 a colaborat cu Fundația Plan B din Cluj-Napoca și cu Fabrica de Pensule. În 2017, Diana Marincu a curatoriat împreună cu Ami Barak cea de-a doua ediție a Bienalei Art Encounters, sub titlul „Viața – Mod de întrebuințare”, care a inclus câteva capitole tematice distincte, precum straturile romanului la care făcea referire, invitând peste o sută de artiști. În cadrul Sezonului România-Franța (2018-2019), Diana Marincu a curatoriat două expoziții în Franța, însoțite de cataloage: Persona, MUCEM, Marsilia (2019); Manufacturing Nature / Naturalizing the Synthetic, Frac des Pays de la Loire (2018). În cadrul programului creat pentru Fundația Art Encounters, Diana Marincu urmărește să exploreze legăturile posibile între vecinătățile geografice ale scenelor artistice din regiune, să fixeze niște conexiuni artistice bazate pe cooperare / coproducție și să sprijine generațiile tinere de artiști.
Conferințele sunt organizate de Asociația Culturală AltIași și fac parte din proiectul „Lumi ale artei. Program de mediere culturală”, co-finanțat de AFCN și Primăria Municipiului Iași, care include și un curs intensiv, gratuit, însoțit de ateliere de formare în mediere artistică și patrimoniu pentru 20 de tineri profesioniști din instituții culturale ieșene (10) și din restul țării (10), oferit sub forma unor burse care acoperă inclusiv transportul și cazarea acestora.