Sâmbătă, 7 mai 2022, se vor împlini 85 de ani de la moartea lui George Topîrceanu (20 martie 1886 – 7 mai 1937), „poet până în măduva oaselor” (Liviu Rebreanu), prozator, memorialist şi publicist. Muzeul Național al Literaturii Române Iași a pregătit o serie de activități cultural-educative, care vor avea loc la Muzeul „George Topîrceanu”, micuța casă „precum un catren” din strada Ralet nr. 7, ultima locuință a celui supranumit „chiriașul grăbit”.

În data de 6 mai 2022, începând cu ora 10:00, va avea loc activitatea Balade și catrene, organizată în parteneriat cu Școala Gimnazială Internațională Spectrum din Iași. Sub coordonarea bibliotecarei Mihaela Ciobotari și a prof. înv. primar Irina Pipa, elevii au pregătit un moment artistic dedicat memoriei scriitorului.

În ziua de 7 mai 2022, de la ora 11:00, va fi organizată o nouă ediție a programului de educație muzeală Academia Copiilor, la care vor participa elevii Școlii Gimnaziale „Ion Simionescu” Iași, coordonați de prof. Sabina Manea și prof. Carmen Călugăru. Invitată va fi și trupa de teatru pentru copii „Înșiră-te mărgărite” de la Casa de Cultură a Studenților Iași, sub coordonarea prof. Sorina Simionescu, care va pune în scenă fragmente din opera poetului.

În încheierea programului, de la ora 13:00, urmează atelierul de educație muzeală și literară Rapsodii de primăvară, în cadrul căruia copiii de clasa a III-a ai Școlii Gimnaziale „Ion Simionescu” Iași, îndrumați de prof. Ionela Neicu, vor descoperi prin joc poemele Rapsodii de primăvară, Primăvară și Rapsodii de vară de George Topîrceanu.

Coordonatorii programului Rapsodii în top sunt Diana-Lona Leonte, muzeograf, Iunia-Maria Ștefan, educator muzeal, și Clementina Țoptea, custode MNLR Iași.