Vineri, 5 mai 2017, cu începere de la ora 17:00, la Muzeul „Vasile Pogor” va avea loc o ședință din seria nouă a Prelecțiunilor Junimii. Conferința intitulată „Obscurantismul recent” va fi prezentată de prof. univ. dr. Andrei Cornea (Universitatea Bucureşti), iar în deschiderea evenimentului scriitorul Liviu Antonesei va susține o Laudatio.
Despre tema aleasă, Andrei Cornea a declarat: Cum pot oamenii de azi să se pronunțe împotriva intereselor lor evidente în baza unei presupuse „cunoașteri alternative” (adevăruri alternative)? Exemple: Brexit, alegerea lui Trump, etc, relativul succes electoral al unor personaje dubioase (Marine Le Pen), campania anti-vaccin, campania anti-OMG, fundamentalismul biblic, isteria anti-sorosistă și multe alte teorii ale conspirației? Văd aici la bază un nou obscurantism, în care întîlnim nu atît necunoaștere, cît refuz al cunoașterii, ori al științei autentice, și ignoranță voluntară, autodeclarată „cunoaștere alternativă”. Există o legătură între a refuza să iei la cunoștință efectele economice nefaste pe care o politică populistă le poate implica și a crede în conspirațiile „Soros”, Bilderberg etc. în baza unor lecturi, filme, informații pe rețele etc. dubioase sau complet false. Cum se explică acest „nou obscurantism”?
Andrei Cornea este licenţiat în istoria şi teoria artei la Academia de Arte Frumoase (1976). Licenţiat în filologie clasică la Universitatea din Bucureşti (1980). Doctorat în filologie clasică la Universitatea din Bucureşti (1994). Muzeograf la Muzeul Naţional de Artă (1976-1987). Cercetător la Institutul de Istorie a Artei (1987-1990), iar între 1990 şi 2006, la Institutul de Studii Orientale „Sergiu Al-George”. În prezent este profesor la Universitatea Bucureşti.
Ședința a XXIV-a din seria nouă a Prelecțiunilor Junimii este organizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”.