Mihail Sadoveanu (5 noiembrie 1880 – 19 octombrie 1961), unul dintre cei mai prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului XX, a avut pasiuni care îl puneau într-un contact permanent cu natura: vânătoarea, pescuitul, drumețiile, pasiuni în urma cărora au ieșit de sub tipar pagini memorabile. De altfel, criticul şi istoricul literar Eugen Lovinescu îl descria ca fiind „poate cel mai puternic poet al naturii pe care l-a avut literatura noastră”.

În anii în care familia prozatorului a locuit la Fălticeni, acesta își petrecea timpul în livada din preajma casei, supranumită „Grădina liniștii”, loc unde își găsea inspirația și primea nenumărați oaspeți: „«În deal la Sadoveanu», iată un punct geografic din Fălticeni (…). Din negurile amintirilor deslușesc amorf livada încâlcită, plină de taine și întuneric pe unde evoluaseră odată generații de gimnaziști – haiduci, pescari, jucători de oină și mai ales… pirați ai livezilor” (Aurel Stino). Scrie chiar Sadoveanu, într-o scrisoare către Garabet Ibrăileanu din 1909: „… Am petrece o zi să ne rămâie de amintire în livada mea. Acum e foarte frumoasă, i-am făcut poartă cu streșină ca la mănăstire și gard cu streșină cum trebuie și parcă s-a mărit liniștea de când am ferecat grădina astfel. Parcă mă depărtez cumplit de lume când intru în ea…”.

Când, în anul 1918, Mihail Sadoveanu s-a mutat împreună cu familia de la Fălticeni la Iași, a adus cu el câteva fire de liliac, pe care le-a plantat în parcul „vilei cu turnișor pătrat” din Copou, vila din capătul de sus al Copoului, care a fost construită de Mihail Kogălniceanu la jumătatea secolului al XIX-lea. Floarea de liliac a devenit, astfel, un simbol al acestui spațiu.

În data de 5 noiembrie 1980 în această vilă a fost inaugurată Expoziția permanentă „Mihail Sadoveanu”, titulatură generică aprobată, în acea vreme, pentru muzeele nou înființate. Pornind de la floarea-simbol a ultimei locuințe de la Iași a scriitorului, în anul 1986 muzeograful Cristian Arhip a inițiat evenimentul „Sărbătoarea liliacului”, care a devenit eveniment de tradiție și care, de atunci, se desfășoară în fiecare primăvară, în perioada înfloririi liliacului.

Anual, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează o serie de evenimente ce marchează această sărbătoare, ajunsă la ediția a XXXVII-a, la Muzeul „Mihail Sadoveanu” Iași. La ediția din 2022, în cadrul proiectului cultural Lecturi peste timp, un nou proiect ce valorifică fonoteca Radio România Iași și Arhiva MNLR Iași, vizitatorii care se vor plimba sau se vor odihni în grădina Muzeului „Mihail Sadoveanu”, în apropierea tufelor de liliac, îl vor putea asculta pe scriitor citind din Ion Creangă și din propriile scrieri și recitând din lirica eminesciană.

Publicul este invitat să treacă pragul muzeului, la expoziția Cântecul amintirii, expoziție dedicată naturii, în care vor fi etalate, în original, ilustrații după opere sadoveniene (la volumele Cântecul amintirii, 1975, Raiul, 1955, Nada florilor) realizate de artiști consacrați (Constantin Baciu, Ștefan Constantinescu, Dimitrie Sadoveanu și Margareta Sterian).

De asemenea, va avea loc și o nouă activitate de educație muzeală-literară, Nada florilor de mai, realizată de Iunia-Maria Ștefan, educator muzeal MNLR Iași, care va valorifica ilustrațiile etalate în expoziția realizată cu ocazia acestui eveniment de primăvară.

Coordonatoarea programului este Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf MNLR Iași.