Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează, în anul 2021, o serie de activități – expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale, cu scopul de a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română.

Deși data nașterii sale provoacă încă controverse (sunt cunoscuți trei ani posibili – 1818, 1819 și 1821), acceptăm data aleasă chiar de Vasile Alecsandri, 21 iulie 1821: „Sunt născut în Bacău, la anul 1821, luna iulie…” („Suvenire din viața mea”, Mircești, 1865).

În ziua de 17 iulie 2021, începând cu ora 11:00, va avea loc evenimentul „Povestea conacului fermecat”, la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, în parteneriat cu Primăria Comunei Mircești și cu Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Mircești.

În deschidere, publicul va asista la un moment poetic special, pregătit de Iulia Deloiu-Trif, actriță la Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași și apoi la un recital de chitară susținut de Ioan Trif, elev la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași.

Va urma o ediție din programul de educație muzeală „Vasile Alecsandri și Academia copiilor”, coordonat de Diana Lona Leonte, muzeograf MNLR Iași, care va include un moment artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” Mircești și un ghidaj în sălile muzeului din Mircești, în cadrul căruia muzeografi sunt elevii din Mircești. La final, aceștia vor pregăti o expoziție cu desene inspirate din opera scriitorului, numită „Pasteluri pe sfoară”.

Programul continuă cu un atelier de desen având la bază ilustrații ale conacului din Mircești, o expoziție creativă a lucrărilor elevilor și un atelier de teatru interactiv bazat pe piesele lui Vasile Alecsandri. Acesta explorează dezvoltarea personală prin intermediul interacțiunii directe cu textul liric și dramatic alecsandrin. Ambele ateliere sunt pregătite de Iunia Maria Ștefan, educator muzeal MNLR Iași.