Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată anual în data de 27 ianuarie, Muzeul Național al Literaturii Române Iași este partener în cadrul unui proiect dedicat Pogromului de la Iași, organizat de Institutul Cultural Român New York, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași.

Astfel, vineri, 26 ianuarie 2024, la New York, Statele Unite ale Americii, participăm la un eveniment ce va scoate în lumină momente dureroase din istorie, rememorând Pogromul de la Iași, un capitol sumbru, uneori insuficient cunoscut, una dintre cele mai mari tragedii legate de evreii români.

În cadrul evenimentului, se va prezenta o expoziție documentară, completată de un panel de discuții și de o lansare de carte, toate acestea având la bază volumul „Ten Stories. The Iași Pogrom”, tradus de Mircea Laslo și publicat la Editura Muzeelor Literare Iași în anul 2023, parte a unui proiect editorial FILIT. Cartea cuprinde zece povestiri scrise de zece autori români, texte inspirate de fotografii-document din timpul Pogromului de la Iași din iunie 1941, valorificând potențialul literar al imaginilor rămase din timpul tragediei. Imaginația scriitorilor din prezent atrage atenția asupra realității din trecut, fără să-și aroge dreptul de a dezvălui ori înlocui adevărul istoric. În cadrul evenimentului, fragmente din acest volum vor fi citite de actorii Ava Eisenson și Matthew Boston.

Invitatul de onoare este Moshe Yassur, născut la Iași, în anul 1934, supraviețuitor al Pogromului de la Iași. Regizor de teatru, emigrat în Israel și format în Franța, a activat ca actor-copil în trupa ieșeană „Pomul Verde”, compania de teatru în limba idiș fondată de Avram Goldfaden în 1876. A regizat numeroase spectacole de teatru în Statele Unite ale Americii, Franța, Israel, România, Republica Moldova etc. În anul 2021, Președintele României i-a conferit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Vor interveni cu scurte prezentări Dirk Moses, cercetător și profesor de relații internaționale, Alina Nelega, scriitoare și profesoară (care a contribuit la volum cu povestirea „I didnʼt do anything”), și Iulian Pruteanu-Isăcescu, istoric și muzeograf la Muzeul Național al Literaturii Române Iași.