Sâmbătă, 19 mai 2018, Muzeul Național al Literaturii Române Iași deschide 10 muzee pentru vizitare în cadrul evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor”. Astfel, în intervalul 17:00-24:00, publicul se va putea bucura de vizita gratuită la muzeele „Vasile Pogor”, „Mihail Sadoveanu”, „Mihai Eminescu”, „Ion Creangă” (Bojdeuca), „Mihai Codreanu”, „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, „Vasile Alecsandri” (Mirceşti), „Constantin Negruzzi” (Trifeşti), „Ionel Teodoreanu” (Golăieşti-Medeleni).

În anul aniversării Centenarului Marii Uniri, la Noaptea Muzeelor de la MNLR Iași se va afla o Poveste centenară. Conceptul presupune ca la fiecare din muzeele „Vasile Pogor”, „Mihail Sadoveanu”, „Mihai Eminescu”, „Ion Creangă” (Bojdeuca), „Mihai Codreanu”, „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” și  la Colecția „Istoria teatrului românesc” să fie expus câte un obiect cu vârsta de 100 de ani din patrimoniul MNLR Iași, oferind șansa publicului vizitator de a descoperi povestea sa. De asemenea, publicul se va putea bucura de spectacolul de teatru Poem în lut, susținut de trupa de teatru ,,Cantalup” a Școlii Gimnaziale Valea Lupului (prof. coord. Liliana Croitoru), începând cu ora 18:00, în Grădina Muzeului „Vasile Pogor”. Tot la Muzeul „Vasile Pogor” se va găsi expoziția de fotografie ,,Secrete”, a fotografului Paul Pădurariu.

La Muzeul „Constantin Negruzzi”, începând cu ora 19:00, va avea loc o nouă ediție a programului „Pagini literare la Hermeziu”. Din program:

  • Recital: Cântece de ieri și de azi (Școala Gimnazială Hermeziu);
  • Concurs de creație literar – artistică: Primăvara pe meleaguri Negruzziste (Școala Gimnazială ,,Iacob Negruzzi”, Trifești și Școala Gimnazială Hermeziu);
  • Expoziție de machete inspirate din opera lui Constantin Negruzzi: Trecutul istoric prin ochi de copil (Școala Gimnazială Hermeziu);
  • Reprezentație de dans: Polka veselă (Școala gimnazială Hermeziu).

Anul acesta va fi continuată inițiativa MNLR Iași și a ProBikeAddiction de a încuraja mersul pe bicicletă ca activitate sănătoasă de petrecere a timpului, ce poate facilita accesul mai rapid la evenimentele culturale. Astfel, va fi organizat un tur pe bicicletă la muzeele „Mihail Sadoveanu”, „Mihai Eminescu”, „Vasile Pogor” și „Mihai Codreanu”. Punctul de întâlnire pentru bicicliști va fi Rond Agronomie, sâmbătă, 19 mai, ora 17:00.