Vineri, 24 iunie 2022, de la ora 18.00, la Casa Muzeelor (str. Vasile Alecsandri nr. 6), va avea loc spectacolul NO RA – Femininul norilor, o instalație performativă inspirată din romanul Hipodrom de Nora Iuga, o carte cu puternice accente autobiografice.

Realizat pentru a aduce mai aproape de public opera și viața scriitoarei Nora Iuga, spectacolul se va juca în Sala de Conferințe a Casei Muzeelor, cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile. Acesta va fi urmat de un colocviu susținut de dramaturgul Mihai Ignat studenților de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pornind de la opera Norei Iuga.

Povestea Norei începe în Hermannstadtul mult iubit, locul unde fetița și tânăra Nora și-au trăit cele mai mari bucurii, dar și cele mai mari tristeți. Aflată la vârsta senectuții și locuind în București, Nora e cu gândul la orașul copilăriei și la Jovis, calul alb din vitrina lui Schuster pe care nu l-a avut cu adevărat decât în vis.

Dramatizarea textului a fost realizată de Mihai Ignat. Regia este semnată de Horațiu Mihaiu, scenografia de Maria Nicola, video design – Cinty Ionescu. Pe scenă va fi actrița Iulia Georgeta Popescu.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Nora Iuga, poetă, prozatoare și traducătoare română, s-a născut pe 4 ianuarie 1931 la București. Numele adevărat al scriitoarei este Eleonora Almosnino. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, Specializarea Germanistică, în 1953, și a lucrat ca profesoară de limba germană, ca bibliografă la Biblioteca Centrală de Stat și ca redactor la Editura Enciclopedică. În perioada 1977-1986 a fost ziaristă la publicațiile de limba germană Neuer Weg și Volk und Kultur.

Debutul Norei Iuga a avut loc în 1968, cu volumul de poezie Vina nu e a mea, iar printre cele mai cunoscute volume ulterioare ale scriitoarei se numără: Captivitatea cercului (1970), Inima ca un pumn de boxeur (1982), Dactilografa de noapte (1996), Capricii periculoase (1998), Autobuzul cu cocoșați (2001) și Fetița cu o mie de riduri (2005).

În afară de poezie, Nora Iuga a scris și proză. Primul roman Săpunul lui Leopold Bloom a fost publicat în 1993. Scriitoarea este și o bine cunoscută traducătoare din limbile germană și suedeză. Ea a tradus în limba română basme de Wilhelm Hauff și povești de E.T.A. Hoffmann, Gunter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller, precum și texte de Friedrich Nietzsche, Gershom Sholem și Oscar Pastior.

Deținătoare a numeroase distincții, Nora Iuga a obținut patru premii ale Uniunii Scriitorilor din România, în 1980 pentru volumul de versuri Opinii despre durere, în 1994 pentru romanul Săpunul lui Leopold Bloom, în 1998 pentru traducerea romanului Die Blechtrommel (Toba de tinichea), de Gunter Grass și în 2000 pentru romanul Sexagenara și tânărul. În anul 2007 a fost distinsă cu Premiul „Friedrich Gundolf”.