🏛 De Noaptea Muzeelor 2023, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii are loc o nouă ediție a proiectului cultural Literatura de lângă noi.

📖 Evenimentul va avea loc sâmbătă, 13 mai 2023, și are în centru o lectură publică urmată de un dialog intercultural, precum și o expoziție de grafică, toate acestea bazate pe operele a doi autori bulgari contemporani: Nadejda Radulova și Gheorghi Gospodinov. Invitații episodului dedicat literaturii din Bulgaria sunt Anastasia Gavrilovici, poetă și traducătoare, și Dan Coman, scriitor și profesor de filosofie.

În deschiderea serii la muzeu, publicul se va conecta cu cei doi scriitori din Bulgaria prin intermediul unor mesaje transmise special pentru cititorii din România. Vor urma câteva momente muzicale susținute de elevi din clasa de percuție de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, apoi prezentările realizate de Antonella Malfara (redactor-șef Alecart), Maria Roșca (redactor Alecart) și Alina Vițel (membră Clubul Alecart). În continuare, cei doi scriitori români invitați vor citi fragmente din operele autorilor bulgari, ce vor sta la baza unor discuții bazate pe volumele: „Femeia din casa de la colț” de Nadejda Radulova, „Înainte să inventez căderea”, „Un roman natural” și „Fizica tristeții” de Gheorghi Gospodinov, „Industria liniștirii adulților” de Anastasia Gavrilovici și „Ce preferi?” de Dan Coman. Evenimentul va fi completat de expoziția de grafică inspirată din poezia celor doi autori bulgari, intitulată „și primăvara aceasta rândunicile aleg casa vecină”, realizată de artistul Ioniță Benea. Întreaga seară va fi moderată de Nicoleta Munteanu și Emil Munteanu, coordonatorii clubului de lectură Alecart.

Literatura de lângă noi (Focus: Bulgaria) de sâmbătă, 13 mai 2023, are loc în sala Studio J a Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii și va începe la ora 19:00. Evenimentul va fi transmis live online și, totodată, va fi difuzat pe un ecran în curtea muzeului, pentru vizitatorii de la Noaptea Muzeelor.

Literatura de lângă noi este un proiect inițiat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași ce propune să aducă mai aproape de publicul român literaturile țărilor din sudul, centrul și estul Europei. Prima ediție, cea din anul 2022, a fost dedicată literaturii din Ucraina. Seria dedicată literaturii contemporane din Bulgaria este organizată în parteneriat cu Alecart, Colegiul Național Iași, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași și Liceul „Varlaam Mitropolitul” Iași și coordonată de Diana Lona Leonte și Dora Cană, muzeografe MNLR Iași.

✒️ Literatura de lângă noi (Focus: Bulgaria) are în centru următorii autori:

✍️ Nadejda Radulova (n. 24 aprilie 1975) este poetă, traducătoare și editoare, doctor în literatură comparată, autoare a opt volume de poezie, între 1994 și 2020 („Bumbac, sticlă și electricitate”, 2004; „Bandoneon”, 2008; „Atunci când ei adorm”, 2015; „Lumea mică, lumea mare, 2020). Este prezentă în antologiile „A Fine Line: New Poetry from Eastern and Central Europe” (2004) și „A Balkan Exchange” (2007). A tradus în limba bulgară opere din Philip Roth, Jean Rhys, J.M. Coetzee, Sam Savage, Jackie Kay. În 2022, la Casa de Editură Max Blecher a fost publicat volumul „Femeia din casa de la colț”, în traducerea Lorei Nenkovska și a lui Claudiu Komartin („«Femeia de la colț» este cartea unuia dintre cei mai buni și mai plini de vitalitate poeți bulgari ai ultimelor decenii” – Claudiu Komartin). – Mesaj de la scriitoarea Nadejda Radulova

✍️ Gheorghi Gospodinov (n. 7 ianuarie 1968) este poet, prozator, dramaturg și scenarist. Volumele sale de poezie premiate l-au impus ca cel mai cunoscut scriitor bulgar al ultimului sfert de secol („Lapidarium”, 1992; „Cireșul unui popor”, 1996; „Scrisori către Gaustin”, 2003; antologia „Balade și descompuneri”, 2007; „Acolo unde nu suntem”, 2016). A publicat și două romane și un volum de povestiri. „Un roman natural”, apărut la Editura Cartier din Chișinău în 2011, l-a făcut apreciat pe plan internațional, romanul fiind tradus în peste douăzeci de limbi. – Mesaj de la scriitorul Gheorghi Gospodinov

🙌 Mulțumiri traducătoarei Lora Nenkovska, pentru facilitarea contactului cu cei doi autori bulgari din cadrul proiectului.