Miercuri, 14 septembrie, în Muzeul Literaturii Române din Casa Muzeelor va avea loc un nou act performativ, al V-lea din seria „lene și literatură”.
Episodul lunii septembrie o are în centru pe scriitoarea și jurnalista Sofia Nădejde, născută în data de 14 septembrie 1856, la Botoșani. Pe toată durata programului de vizitare, cei care vor păși în sala „Sofia Nădejde” din Muzeul Literaturii Românii vor fi invitați să ia parte la actul artistic pus în scenă de actrița Luiza Cupceac.
Sofia Nădejde a fost jurnalistă, prozatoare, autoare de piese de teatru și susținătoare a drepturilor femeilor, ale muncitorilor și a celor defavorizați. A debutat în „Femeia Română”, București, cu o pledoarie pentru emanciparea femeii și a contribuit cu articole la „Contemporanul”, la Iași.
Se impune ca personalitate a mișcării feministe și intră în dezbateri cu personalități ale vremii, fiind cunoscut episodul polemicii cu Titu Maiorescu asupra capacităților intelectuale ale femeilor. Prin argumente puternice, susținute de studii științifice, Sofia Nădejde a dovedit falsitatea tezei lui Maiorescu (care susținea că femeia are capacitate intelectuală mai redusă decât a bărbatului pentru că are creierul mai mic).
Dintre lucrările sale amintim: O iubire la țară, dramă (1881), Din chinurile vieții, nuvele (1895), Robia banului, roman (1906), Părinți și copii, roman (1907), Patimi, roman, opera sa fiind recent redescoperită și pusă în lumină prin reeditări.
Lansat în luna februarie a acestui an, proiectul „lene și literatură” are în centru un spectacol legat de expozițiile permanente din Casa Muzeelor. Fiecare episod este unic, dar are și câteva coordonate fixe: actrița-performer este de fiecare dată aceeași, Luiza Cupceac, iar elementul central de scenografie constă într-o canapea călătoare. Autorii din care se citește sunt mereu alții.
Episoadele proiectului coordonat de Nicoleta Dabija se pot urmări pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro