Vineri, 19 august 2022, în Muzeul Teatrului Evreiesc în România (Casa Muzeelor) va avea loc un nou act performativ, al patrulea din seria lene și literatură.

Episodul din luna august este dedicat aniversării celor 146 de ani de la înființarea, la Iași, a primului teatru în limba idiș din lume. Actul artistic va dura 7 ore, programul normal de vizitare a muzeului, iar publicul vizitator este invitat să participe activ.

Proiectul lene și literatură are în centru un spectacol ce urmărește să atragă publicul la muzeu cu prilejul unor evenimente importante legate de expozițiile permanente din Casa Muzeelor. Fiecare episod este unic, dar are și câteva coordonate fixe: actrița-performer este de fiecare dată aceeași, Luiza Cupceac, iar elementul central de scenografie constă într-o canapea călătoare. Autorii din care se citește sunt mereu alții.

Luiza Cupceac a debutat ca actriță la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, în spectacolul Năpasta de I.L. Caragiale, în care a jucat rolul Ancăi, alături de Dionisie Vitcu, în rolul lui Ion. Este fondatoare, coordonatoare și profesoară de actorie la Școala de Teatru ProfessArt Iași. În prezent, studiază Regie la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

Mai multe detalii despre edițiile proiectului ce îmbină literatura și artele spectacolului se pot urmări pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.