Marți, 1 noiembrie 2022, în Muzeul Poezie(i) din Casa Muzeelor, actrița Luiza Cupceac va susține un nou act performativ sub genericul „lene și literatură”, de data aceasta dedicat poetei Mariana Codruț.

Episodul lunii noiembrie, al VI-lea din serie, va aduce în prim-plan opera uneia dintre cele mai importante scriitoare ale generației ʼ80. Mariana Codruț (n. 1956) este absolventă a Facultăţii de Filologie, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi. Trăieşte în Iaşi. A publicat opt volume de poezii, dintre care amintim de „Măceşul din magazia de lemne” (debut, Junimea, 1982), „Tabieturile nopţii de vară” (Cartea Românească, 1989), „Existenţă acută” (Cartea Românească, 1994), „Hiatus” (Paralela 45, 2015), „Pulsul un poate fi minimalist” (Paralela 45, 2019). De asemenea, semnează patru cărţi de proză, printre care romanul de debut „Casa cu storuri galbene” (Polirom, 1997), și cel mai recent volum, de proză scurtă, „Era lumină, era vînt” (Editura Cartier, 2022), una de publicistică („Românul imparţial”, 2011), şi traducerea lucrării lui J. Piaget, „Reprezentarea lumii la copil” (Cartier, 2005). Cărţile ei au fost nominalizate sau au primit premii importante. Obţine Premiul Spiegelungen pentru proză scurtă pe anul 2020 la concursul „Microlite: dincolo de Celan”, organizat de Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas al Universităţii Ludwig-Maximilian din München. Tot în 2020, pentru volumul „Pulsul nu poate fi minimalist”, nominalizat şi el la multe premii, primeşte, printre altele, premiul „Cartea de poezie a anului”, acordat de Asociaţia Română a Creatorilor Culturali şi Artiştilor.

Pe toată durata programului de vizitare, 10:00-17:00, cei care vor ajunge la Muzeul Poezie(i) vor putea participa la actul artistic pus în scenă de Luiza Cupceac. Lansat în luna februarie a acestui an, proiectul „lene și literatură” și-a propus de la început să atragă atenția asupra expozițiilor permanente din Casa Muzeelor. Fiecare episod este unic, păstrând însă câteva coordonate fixe: actrița-performer este de fiecare dată aceeași, Luiza Cupceac, iar elementul central de scenografie constă într-o canapea călătoare.

Intrarea la eveniment va fi gratuită, ziua de 1 noiembrie fiind prima marți a lunii, când intrarea la muzeele din rețeaua MNLR Iași este gratuită.

Episoadele proiectului coordonat de Nicoleta Dabija se pot urmări pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro