Organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Teatrul Național din Iași, în parteneriat cu „Alecart”, proiectul „Lecturi la cub” (Lecturi3) continuă online cu premiera spectacolului-lectură „Sindromul Quijote” de Carmen Dominte, în regia lui Radu Ghilaș, pe Scena 5.

Proiectul marca FILIT își propune să promoveze dramaturgii români contemporani, prin montarea pieselor lor la Teatrului Național din Iași. Astfel, în fiecare lună, membrii juriului, format din reprezentanții celor trei parteneri, vor selecta textul care urmează a fi pus în scenă.

Piesa aleasă de către juriu pentru acest spectacol-lectură este „Sindromul Quijote” de Carmen Dominte. Dramaturgul a primit Premiul „Cea mai bună carte a anului”, oferit de Asociația Scriitorilor din București, domeniul Dramaturgie, pentru volumul „Orașul de nisip”, în 2014. Dintre piesele care îi poartă semnătura, mai amintim: „Tărâmul vrăjit”, „Lumea lui Paparin”, „Bye-Bye America”, „Luna abțibild”, „Paganini nu mai locuiește aici”.

Carmen Dominte, autoarea piesei selecționate, afirmă: „Definițiile sunt întotdeauna incomplete, oricât aș încerca să mă încadrez în patternul obișnuit, m-am născut, am trăit și am experimentat, mereu va fi ceva care lipsește. Aș fi vrut să scriu despre mine dar m-am trezit scriind despre ceilalți și mi s-a părut firesc să povestesc despre ei ca și cum aș spune despre mine. În fiecare secundă începe o altă poveste ce se poate intersecta cu toate variantele posibile de scriere, tot așa cum printr-un punct poate trece o infinitate de linii. Cum viața mea a fost mai întâi un punct care a devenit apoi o linie, am pus în el toată imaginația mea până s-a transformat în realitate. Acum nu știu dacă cele două se mai disting între ele, și poate nici nu contează acest fapt, pentru că toate poveștile sunt oricum realități imaginate de fiecare din noi, în orice punct trăit.”

Spectacolul-lectură „Sindromul Quijote” este montat de regizorul Radu Ghilaș și va putea fi vizionat pe 27 mai 2020, de la ora 18:00, pe Scena 5. Din distribuție fac parte: Dumitru Georgescu, Doina Deleanu și Adi Carauleanu.

Producția online face parte din proiectul LECTURI³, demarat anul trecut, în noiembrie, și desfășurat lunar, la Teatru³, până la suspendarea spectacolelor cu public.