🎭 Luni, 27 iunie 2022, de la ora 19:00, vă invităm la teatru. Juriul proiectului „Lecturi³”, inițiat de Teatrul Național Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și revista „Alecart”, a desemnat piesa câștigătoare a acestei luni: „Triumful binelui” de Orlando Balaș.

Regia spectacolului-lectură, care va avea loc în sala Teatru³, este semnată de Ion Sapdaru. Video: Cristi Bortoș. Distribuția: Radu Homiceanu, Anne Marie Chertic, Dumitru Năstrușnicu, Oana Sandu.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

✒️ Autorul Orlando Balaș, profesor de literatură germană la Universitatea din Oradea și scriitor, despre piesa sa:

„Triumful binelui” este o distopie care ne pune în fața unei provocări cu care omenirea se va confrunta inevitabil în deceniile următoare: apariția unor oameni ameliorați genetic, din embrioni preparați în laboratoare pentru eliminarea bolilor congenitale și producerea unor copii care să aibă caracteristicile dorite de părinți (blond, suplu, cu ochi albaștri). Ce se va întâmpla atunci cu oamenii concepuți pe cale naturală, care nu vor fi la fel de atrăgători și rezistenți la boli ca super-oamenii modificați genetic? Vor mai fi ei tolerați de societate sau vor fi eliminați precum fructele și legumele necorespunzătoare vizual de pe rafturile magazinelor? Protagonistul Georg Adamson este judecat pentru că a vorbit despre un astfel de copil, care nu poartă semnul distinctiv al ameliorării genetice. Inculpatul, procurorul, judecătoarea și frumoasa avocată blondă sunt cu toții produși în laboratoarele biotech…

🎭 Organizat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și revista „Alecart”, proiectul „Lecturi³” are ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din România și Republica Moldova, prin realizarea unor spectacole-lectură, având ca suport piese de teatru ce nu au fost încă montate.

Selecția textelor este realizată de către un juriu alcătuit din reprezentanți ai celor trei instituții partenere. Spectacolele au loc în fiecare lună, iar publicul beneficiază de intrare liberă în sală.

Vă invităm și să vizitați secțiunea specială de pe site-ul Teatrului Național Iași dedicată acestui proiect, ce se dorește a fi o bază de date virtuală pentru cei interesați de cele mai noi texte ale dramaturgilor din România și Republica Moldova. Toți cei care doresc să se alăture proiectului Lecturi³ pot trimite piesele de teatru la adresa de e-mail: lecturi3@gmail.com.