🎭 Luni, 28 martie 2022, de la ora 19:00, vă invităm la teatru. Juriul proiectului „Lecturi³”, inițiat de Teatrul Național Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și revista „Alecart”, a desemnat piesa câștigătoare a acestei luni: „Frici” de Ana Sorina Corneanu.
Regia spectacolului-lectură, care va avea loc pe scena Teatru³, este semnată de Irina Popescu-Boieru, iar din distribuție fac parte actorii: Haruna Condurache, Diana Roman, Livia Iorga, Mălina Lazăr, Andreea Boboc, Catinca Tudose, Oana Sandu, Brândușa Aciobăniței, Constantin Avădanei, Radu Ghilaș.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

🏆 Ana Sorina Corneanu a primit în ultimii ani mai multe premii și nominalizări:
▶ Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2019: „Hai să vorbim despre viață”, spectacol montat în 2021, la Teatrul Național București;
▶ Premiul UNITEM pentru dramaturgie, 2020: „Hai să vorbim despre viață”;
▶ Nominalizare UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2020: „Stockholm”;
▶ Premiul UNITEM pentru dramaturgie 2021: „Recviem pentru nostalgie”;
▶ Finalistă CND, în cadrul Festivalului de dramaturgie românească, Timișoara, 2021: „Stockholm”;
▶ Premiul II în cadrul Bacău Fest – Monodrame, Teatrul Municipal Bacovia: „Interplanetar”;
▶ Nominalizare în etapa a doua a concursului de piese scurte (10 minutes play for women) pentru podcast, la Fizzy Sherbet plays, UK, cu piesa „The bistro”.

✒️ Ana Sorina Corneanu, actriță și dramaturg, despre piesa sa:

Oricât am încerca să fugim… suntem umbre ale părinților, bunicilor și străbunicilor noștri. Suntem puțin din fiecare, suntem tot ce iubim la ei, dar mai ales, suntem tot ce condamnăm la ei. Suntem prelungiri ale lipsurilor, nevoilor și sentimentelor lor. Cărăm prin viață bagajele tuturor, doar pentru că ne-au fost puse în spate la naștere. Lăsăm, generație după generație, câte ceva deoparte, până când bagajul devine tot mai ușor. Până când, în sfârșit, unul dintre noi lasă totul în urmă. Alege să își facă singur bagajul, să pună în el doar ce crede ca îi e necesar.

Închide ochii, respiră adânc și gândește-te: Care e cea mai mare frică a ta? Ce stă la baza fricii tale, te-ai întrebat vreodată? Dacă ai fi nemuritor…frica ar mai avea aceeași putere asupra ta?
„Frici” este o piesă care vorbește despre cele mai profunde și mai neașteptate frici ale noastre. Despre puterea pe care o câștigăm prin verbalizarea lor, despre vindecarea prin înfruntarea lor. „Frici”  este o piesă – terapeutică, un experiment care își propune să implice, în măsura în care este posibil, publicul, participarea lui la joc, dezbatere și confesiune fiind încurajată.

🎭 Organizat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și revista ALECART, proiectul „Lecturi³” are ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din România și Republica Moldova, prin realizarea unor spectacole-lectură, având ca suport piese de teatru ce nu au fost încă montate.
Selecția textelor este realizată de către un juriu alcătuit din reprezentanți ai celor trei instituții partenere. Spectacolele au loc în fiecare lună, iar publicul beneficiază de intrare liberă în sală, în limita locurilor disponibile.
Vă invităm și să vizitați secțiunea specială de pe site-ul Teatrului Național Iași dedicată acestui proiect, ce se dorește a fi o bază de date virtuală pentru cei interesați de cele mai noi texte ale dramaturgilor din România și Republica Moldova. Îi invităm pe toți cei care doresc să se alăture proiectului Lecturi³ să trimită piesele de teatru la adresa de e-mail: lecturi3@gmail.com.