🎭 Luni, 6 iunie 2022, de la ora 19:00, vă invităm la teatru. Juriul proiectului „Lecturi³”, inițiat de Teatrul Național Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și revista „Alecart”, a desemnat piesa câștigătoare a acestei luni: „Când lumea se oprește” de Alexandra Bandac Marian.
Regia spectacolului-lectură, care va avea loc în sala Teatru³, este semnată de Ovidiu Lazăr, iar din distribuție fac parte actorii Constantin Pușcașu și Brândușa Aciobăniței.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
✒️ Autoarea Alexandra Bandac Marian, despre piesa „Lecție de jurnalism fără ipocrizie”:
„Când lumea se oprește” este una dintre primele mele încercări dramaturgice, un text scris pornind de la o întâmplare reală. Acest scenariu a însemnat pentru mine și un soi de exercițiu, un «ce-ar fi dac-ar fi ?» imaginat pe marginea unei situații limită. M-a interesat să deslușesc reacțiile instictive ale unui personaj care se trezește brusc în mijlocul celui mai negru coșmar al său, felul în care se raportează la vechea existență și modul în care se detașează de amorțeala unei vieți banale, însă, din păcate, prea târziu. Sau nu? Întrebările la care incită un text mi se par net mai ofertante decât răspunsurile gata conturate încă de la prima lectură.
Totodată, căutările mele s-au concentrat în jurul ideii de vină, sentiment ce se cuibărește în ființa personajului, acaparându-i prezentul. Angoasa se insinuează în orice acțiune a sa, blocându-l într-o stare de imponderabilitate. Întoarcerea la „normalitatea” anterioară este imposibilă, iar creionarea unei noi deveniri pare utopică. Și totuși, ființa se încăpățânează să reziste, să respire, să trăiască. Dacă nu pentru sine, atunci pentru cea care-i este mereu alături.
🎭 Organizat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și revista ALECART, proiectul „Lecturi³” are ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din România și Republica Moldova, prin realizarea unor spectacole-lectură, având ca suport piese de teatru ce nu au fost încă montate.
Selecția textelor este realizată de către un juriu alcătuit din reprezentanți ai celor trei instituții partenere. Spectacolele au loc în fiecare lună, iar publicul beneficiază de intrare liberă în sală, în limita locurilor disponibile.
Vă invităm și să vizitați secțiunea specială de pe site-ul Teatrului Național Iași dedicată acestui proiect, ce se dorește a fi o bază de date virtuală pentru cei interesați de cele mai noi texte ale dramaturgilor din România și Republica Moldova. Îi invităm pe toți cei care doresc să se alăture proiectului Lecturi³ să trimită piesele de teatru la adresa de e-mail: lecturi3@gmail.com.