Luni, 26 aprilie 2021, vă invităm la teatru, de la ora 19.00, la Teatru3. A doua ediție a proiectului „Lecturi³” continuă cu noul spectacol-lectură „Comportament cameleonic”, de Elena Stan, în regia lui Ovidiu Lazăr.

Organizat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și revista ALECART, proiectul „Lecturi³” are ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din România și Republica Moldova, prin realizarea unor spectacole-lectură, având ca suport piese de teatru ce nu au fost încă montate.

Selecția textelor este realizată de către un juriu alcătuit din reprezentanți ai celor trei instituții partenere. Spectacolele au loc în fiecare lună, iar publicul are acces gratuit.

🎭 Distribuție: Daniel Busuioc, Brândușa Aciobăniței.

✒️ Autoarea Elena Stan, despre „Comportament cameleonic”:

Piesa de teatru „Comportament cameleonic” surprinde atitudinea omului care încearcă să identifice oportunități și în situații de criză și care consideră că este deținătorul adevărului suprem.

El se consideră un damnat al societății, fiindcă oamenii obișnuiți din jur nu pot să îi identifice genialitatea. În realitate, personajul și-a ratat viața, fiindcă s-a complăcut în situația de a nu întreprinde nimic concret în dezvoltarea sa personală.

Trecând prin toate categoriile estetice ale genului dramatic, piesa într-un act, cu un singur personaj, surprinde: faza de negare, teroarea și bravada, personajul trecând foarte repede dintr-o extremă în cealaltă.

Toma Necredinciosul simte nevoia să se justifice și face acest lucru, acuzând categorii socio-profesionale diferite, politicienii, părinții, întreaga societate.

Tot universul a complotat la nefericirea lui! Limbajul utilizat este al unei persoane care se consideră centrul lumii și dorește să stăpânească universul prin felul său de a vorbi.

Comportament cameleonic este o oglindă perfectă a realităților social-politice ale acestor vremuri.

Finalul acestei piese de teatru este deschis, fiindcă spectatorul este invitat să își imagineze deznodământul dorit.

O noutate a proiectului o reprezintă secțiunea specială de pe site-ul Teatrului Național Iași dedicată acestui proiect, ce se dorește a fi o bază de date virtuală pentru cei interesați de cele mai noi texte ale dramaturgilor din România și Republica Moldova. Îi invităm pe toți cei care doresc să se alăture proiectului Lecturi³ să trimită piesele de teatru la adresa de e-mail: lecturi3@gmail.com.