Sâmbătă, 13 mai 2023, muzeele din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași își așteaptă vizitatorii în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, patronat de Consiliul Europei, UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). În intervalul orar 17.00 – 01.00, publicul va beneficia de acces gratuit și va putea participa la o serie de programe și evenimente culturale.

🇷🇴 🇺🇦 La Muzeul „Mihai Eminescu” din parcul Copou, între orele 19:00 și 20:00, vizitatorii vor asista la un dialog intercultural. În cadrul acestuia, prof. înv. primar Natalia Kroli, refugiată de război din Odesa, și dr. Diana Vrabie, muzeografă MNLR Iași, vor citi din creația lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), poetul național al românilor, și a lui Taras Șevcenko (9 martie 1814 – 26 februarie 1861), poetul național al ucrainenilor.

Se vor citi, în ambele limbi, următoarele poezii: „La steaua”, „Luceafărul”, „Departe sunt de tine…” de Mihai Eminescu, și „Testamentul”, „Visam cum sălcii se plecară…”, „Maria” de Taras Șevcenko.

Coordonatorul programului este Iulian Pruteanu-Isăcescu, șef Birou programe culturale.