Joi, 23 iunie 2022, de la ora 19:00, la Casa Muzeelor (str. Vasile Alecsandri nr. 6), va avea loc lansarea celei mai recente cărți semnate de Viorel Ilișoi: „Viaţa literară pe Bahlui”, o radiografie a Iașilor literari, care cuprinde interviuri polemice cu cei mai cunoscuți scriitori ieșeni, la care se adaugă note, povești, comentarii, portrete, biografii, bârfe, un index cu 600 de nume, toate acestea creând un volum consistent, ce scoate la iveală secrete din lumea mai puțin știută a scriitorilor.

Alături de autorul cărții, scriitorul Liviu Antonesei este invitat să prezinte publicului prezent această „soap opera pe care o urmărim cu delicii de matroană în siestă” (România literară). Evenimentul, organizat în parteneriat cu Editura GRI și găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, se va desfășura în Sala de Conferințe a Casei Muzeelor, cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

 „Viața literară pe Bahlui” a fost extraordinară din punct de vedere psihologic, a fost un revelator minunat. A scos la iveală nişte complexe care, chiar dacă ulterior au fost negate şi renegate vehement, s-au văzut foarte bine. S-ar putea ca viaţa literară la Iaşi să devină mai calmă după aceste erupţii de nervozitate, de vorbe aspre şi mai mult decât aspre uneori.  (Liviu Antonesei)

Ancheta cu titlul „Viaţa literară pe Bahlui”, ca orice lucru serios, a fost primită cu entuziasm de unii şi contestată de alţii, a fost considerată ca foarte utilă pentru comunitatea scriitorilor sau, dimpotrivă, ca o prematură judecată de apoi, un penibil proces al scriitorilor sau o jenantă turnare de cenuşă în cap, generatoare doar de lucruri rele. Cântărind la final întrebările puse de Viorel Ilişoi, se pare că ancheta nu se vrea nici una, nici alta, ci doar o radiografie a vieţii literare a urbei, după principiul că e mai bine să ştii adevărul, decât să nu-l ştii. (Dan Lungu)