Muzeul Național al Literaturii Române Iași în parteneriat cu Parohia „Sfântul Haralambie” Iași și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași organizează ateliere de bucătărit alivenci și plăcinte cu poale-n brâu pentru copii cu vârstele cuprinse între 11 și 13 ani.

Atelierele vor avea loc la Cantina „Sfântul Haralambie” din strada Octav Botez nr. 4, urmând a se desfășura o dată pe săptămână în perioada 20 februarie – 14 aprilie 2020.

La final, participanții vor absolvi atelierele în cadrul unui concurs de prezentare și degustare la „Zilele Bojdeucii” de la Muzeul „Ion Creangă” Iași (14-15 aprilie 2020), la care vor fi invitați părinții și bunicii, câștigătorilor fiindu-le acordat Premiul „Gogâlț, gogâlț”.

Participarea la ateliere este gratuită, copiii înscriși urmând a-și procura și a-și aduce ingredientele pentru prepararea alivencilor și a plăcintelor cu poale-n brâu, respectând recomandările bucătarilor.

Atelierele își propun să-i învețe pe copii rețete tradiționale de alivenci și plăcinte cu poale-n brâu, bucate inspirate din scrierile lui Ion Creangă, și să-i apropie de spațiul fabulos al Poveștilor și al Amintirilor din copilărie, reînviind un trecut, nu foarte îndepărtat, al gospodarilor din Țicăul Iașilor.

Vorba ceea: „De plăcinte râde gura, de vărzare, și mai tare”

(Ion Creangă, Amintiri din copilărie)