Joi, 8 iunie 2023, începând cu ora 17:00, în sala Studio J a Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii va avea loc o sesiune de lectură publică în cadrul atelierelor Junimea XXI, invitat fiind poetul Șerban Axinte, care va citi din creația proprie. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Pentru a putea facilita accesul celor care nu pot ajunge la muzeu pentru a asista la lectură, ședința nr. 18 a atelierelor va putea fi urmărită și live, pe canalul de Youtube al MNLR Iași.
Șerban Axinte (n. 1976, Iași) este cercetător științific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași, colaborator la mai multe reviste culturale, „Observator cultural”, „Dilema veche” și „Scriptor”. Doctor în filologie din anul 2010. Din anul 2021 este redactor asociat la editura „Junimea”.  A publicat mai multe volume de poezie, printre care: lumea ți-a ieșit așa cum ai vrut (Vinea, 2006, 2015), păpădia electrică (Casa de pariuri literare, 2012, 2021) și Scrâșnetul dinților (Cartier, 2021), studiul Definițiile romanului. De la Dimitrie Cantemir la G. Călinescu (Timpul, 2011) și Gabriela Adameșteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică (Tracus Arte, 2015). Este coautor al Dicționarului general al literaturii române (coord. Eugen Simion). A susținut lecturi publice la Târgul Național al Cărții de Poezie, Festivalul de Poezie și Jazz, Târgul Alternativ de Carte, Institutul Blecher, FILIT și Poezia e la Bistrița. A primit Premiul USR – Filiala Iași pentru poezie (2013), Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române pentru critică literară (2013) și Premiul Agenției de Carte pentru volumul „Scrâșnetul dinților” (2022).

Dedicat exclusiv poeziei, Junimea XXI este un proiect marca MNLR Iași ce constă în ateliere de lectură, scriere creativă, lansări de carte, lecturi publice cu poeți (re)cunoscuți. Lista rămâne deschisă pentru propuneri, pe care le așteptăm din partea tuturor celor interesați de fenomenul poeziei.
📖  Vă puteți înscrie pentru lecturi și trimite texte pe adresa de e-mail: junimeaxxi.mnlri@gmail.com.
👉 Coordonator: Cătălin-Mihai Ștefan.