În acest an, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, Institutul Limbii Române, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, Primăria Municipiului Iași, Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi” și Colegiul Național Iași inițiază un proiect cultural care își propune să ofere copiilor români care s-au născut și au crescut în alte țări oportunitatea să viziteze România și să descopere cultura națională.
Demersul acestui proiect este acela de a încuraja copiii să-și cunoască rădăcinile culturale prin participarea la ore deschise de Limba și literatura română, întâlniri cu scriitori și muzeografi, precum și alte activități. Acest proiect este încadrat în programul „Muzeul lecturii” (Promovarea lecturii și educație literară) al Proiectului de Management MNLR Iași. Perioada 2022-2027, promovând într-un mod activ integrarea participanților în spațiul matern românesc.

În intervalul 25-28 aprilie 2024 va fi organizat un program cultural-educativ dedicat copiilor de origine română stabiliți în Italia, care nu au avut posibilitatea să viziteze țara în care au trăit și s-au format părinții lor.
▶️ În ziua de 25 aprilie 2024, în preajma Sărbătorilor Pascale de rit ortodox, invitații vor participa, alături de copii din județul Iași, la un atelier de încondeiat ouă, sub îndrumarea meșterului popular Ana Maria Zăbavă, atelier organizat la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, de la ora 12:00.
▶️ A doua zi, începând cu ora 10:00, invitații din Italia împreună cu elevi ai Colegiului Național Iași vor participa la o oră deschisă de Limba și literatura română sub coordonarea prof. Emil Munteanu, activitate urmată de participarea la ediția lunii aprilie a Clubului de lectură pentru copii și adolescenți al MNLR Iași, care va avea loc la ora 16:00 la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii (coordonatoare: Alina Aron și Dora Cană). Clubul se va deschide cu o prezentare pregătită de oaspeți: „Marietta Barovier – femeia de foc, pioniera perlei venețiene”, maestră a sticlei de Murano, creatoare a rosettei.
▶️ Ziua de sâmbătă, 27 aprilie 2024, va fi dedicată vizitei la Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, unde copiii se vor întâlni cu scriitorul Valentin Talpalaru care îi va purta prin universul copilăriei și al poveștilor. Restul zilei va fi dedicat unui periplu cultural-muzeal ieșean.
▶️ În ultima zi a acestui proiect, 28 aprilie 2024, participanții vor descoperi câteva obiective culturale ieșene, începând cu o vizită la Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, apoi la Muzeul Mitropolitan, continuând cu tururi ghidate în muzeele din rețeaua MNLR Iași.

Proiectul va continua în anii următori cu noi activități și schimburi de experiență. Coordonatoarele acestei ediții sunt Diana-Lona Leonte, muzeografă MNLR Iași, și Adriana Ioana Opriș, profesoară de Limba și literatura română și colaboratoare ILR în cadrul proiectului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească.

Proiectul Italia-România. Pagini de călătorie este co-finanțat de Primăria Municipiului Iași.