Întâlnire Alecart cu scriitorul Cristian Fulaș

Marți, 29 aprilie 2025, începând cu ora 15:30, în sala Studio J a Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii va avea loc o întâlnire cu scriitorul Cristian Fulaș, eveniment organizat de Alecart și Editura Litera, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Colegiul Național Iași și Liceul „Varlaam Mitropolitul” Iași.

Cristian Fulaș (n. 1978) a debutat în 2015 cu Fâşii de ruşine (Premiul „Observator cultural” pentru debut, Premiul Colocviilor „Liviu Rebreanu”, Premiul revistei „Accente”). Tot în 2015 a publicat Jurnal de debutant, în 2016 După plâns, iar în 2017 Cei frumoşi şi cei buni, proză scurtă. A mai publicat Ioşca (2021, desemnat romanul anului în cadrul Premiilor RSS Reloaded şi cartea de proză a anului 2021 de omiedesemne.ro şi agentiade carte.ro, Premiul pentru Proză al revistei „Ateneu”; traducere franceză la editura La Peuplade), biografia romanţată CelanAm trăit, da (2022), precum şi Specii (2023). Romanul forma tăcerii (2025) este cea mai nouă carte a sa. A tradus aproximativ cincizeci de volume din engleză, italiană şi franceză, printre care În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust, fiind distins de Academia Franceză cu premiul „Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature françaises” pentru servicii remarcabile aduse limbii şi literaturii franceze (2023). (Editura Litera)

Nicoleta Munteanu, despre forma tăcerii, cel mai recent roman al lui Cristian Fulaș:
„e atât de mult uman în cartea aceasta, încât pentru a fi prins într-o formă era nevoie de această limpezime de cleștar, de această supapă a rigorii tehnice. Pentru a-l cristaliza și a-i da un corp, pentru a nu-i permite să ia și să ducă totul cu sine. Și mai e ceva în această carte a lui Cristian Fulaș. Există în ea oameni și gânduri, tăcerea vinovată, tăcerea bârfitoare, tăcerea resemnată, tăcerea neputincioasă, dar și altceva – la fel de viu, de adevărat, de omenesc. Care dobândește corporalitate, substanță, consistență. E suferința. E singurătatea. E frica. E rușinea. Ele se mișcă pe dinăuntrul tuturor, la fel de adevărate ca oamenii ce privesc și tac, așteptând ca slujba și înmormântarea să se termine pentru a reveni la viețile și la cuvintele lor, la ei înșiși. Și suferința, și singurătatea, și frica, și rușinea sunt «personajele» acestui roman. Prin ele și cu ele, oamenii din «forma tăcerii» se despart de o moartă și caută să vadă în propria viață. Știind bine că ceea ce caută e chiar forma morții.”

Prezintă: Alicia Perdun, Ruxandra Sandu, Teodora Giugula.
Invitată specială: Roxana Patraș

Întâlnirea va fi moderată de profesorii Nicoleta Munteanu și Emil Munteanu, coordonatori ai Clubului Alecart.

2025-04-15T22:23:05+03:00
Go to Top