Marţi, 29 martie 2022, începând cu ora 16:00, în sala de conferințe de la parterul Casei Muzeelor va avea loc o întâlnire cu scriitorul Matei Vişniec, eveniment organizat de Editura Polirom și Alecart, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași, cu Colegiul Național Iași și cu Liceul „Varlaam Mitropolitul” Iași.

Dezbaterea va fi moderată de Nicoleta Munteanu, având ca pretext noul roman al lui Matei Vișniec, „Un secol de ceață”, apărut de curând la Editura Polirom, roman care va fi prezentat publicului de către Viviana Gheorghian și Andrada Strugaru. Coordonator: Emil Munteanu.

✒️ Poetul, dramaturgul, romancierul și jurnalistul Matei Vişniec, despre cel mai recent roman al său:

Aș plasa acest roman în categoria ficțiunilor istorice, deși toate bazele sale de plecare sunt reale; ele se hrănesc din evenimente trăite de propria mea familie, precum și de mine însumi în naveta mea culturală Est-Vest. Evident, orice asemănare cu persoane reale este întâmplătoare, dar sute de oameni vii se oglindesc în aceste pagini. Umbra lui Hitler și umbra lui Stalin planează deasupra multor capitole și nu întâmplător partea a doua a cărții se intitulează „Răul are întotdeauna un frate geamăn”.

Am încercat să înțeleg eu însumi, scriind, de ce oamenii nu învață mai nimic din greșelile trecutului și mai ales de ce repetă erorile servituții voluntare. Ceața ideologică despre care vorbesc în carte nu s-a risipit în acest început de secol, iar pe alocuri mi se pare că se îndesește, chiar în multe minți subtile și în multe suflete generoase.

Îl invit pe cititor să se îmbarce în lectura acestei cărți pentru a-și face singur o părere despre dilemele secolului trecut și despre cele profilate la orizont. Cu acest avertisment tragic, lăsat nouă moștenire încă de la grecii antici: doar problemele au soluții, nu și dilemele…