Joi, 25 ianuarie 2024, de ora 15.30,  în sala Studio J a Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii va avea loc o întâlnire cu scriitorul, profesorul și criticul literar Bogdan Crețu, eveniment organizat de Alecart, Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Editura Polirom, în parteneriat cu Liceul „Varlaam Mitropolitul” Iași și Colegiul Național Iași.

Întâlnirea va avea ca pretext volumul Mai puțin decât dragostea (Editura Polirom, 2023):
📍 Mai puțin decât dragostea este și un roman despre măsura în care traumele părinților se transmit copiilor. Odată instaurată în conștiința omului, frica nu mai trebuie întreținută din exterior, ci se hrănește din chiar imaginația fiecăruia, din sentimentul vinovăției, din neputința de a înțelege și de a accepta. (…) Romanul aduce în prezent ecourile unui regim inuman, care s-a dovedit totuși mai puțin decât dragostea a doi adolescenți, o dragoste care a avut puterea de a arăta cu degetul vinovații, chiar dacă asta a însemnat să-și pârjolească propriile suflete și să ardă totul în jur.” (Ioana Crega)

📍 „Trecutul, singura realitate de care nu poți fugi niciodată, se dovedește a fi – (și) în romanul lui Bogdan Crețu – mai puternic decât dragostea. Se dovedește a fi singurul care, indiferent de cât de departe s-ar situa, te însoțește o viață întreagă asemenea unei umbre. Ce se întâmplă, așadar, când trecutul devine coșmarul pe care nu îl poți înfrunta, dar pe care ești forțat să îl retrăiești în fiecare zi prin cel mai puternic produs al minții umane, prin amintiri?” (Maria Oglinzanu)

📍Mai puțin decât dragostea e în egală măsură cartea cititorului Bogdan Crețu și cartea scriitorului Bogdan Crețu. Pentru că, odată cu ea, cititorul și scriitorul au devenit una.” (Nicoleta Munteanu)

Întâlnirea va fi moderată de Nicoleta Munteanu și Emil Munteanu.